hirdetés
hirdetés

Foxconn

Tökéletesen automatizálódhat az iPhone-ok gyártása

A készülékeket előállító tajvani óriásvállalat lassan, de biztosan válik meg gyakorlatilag teljesen a humán munkaerőtől.

hirdetés

Felmond humán alkalmazottai túlnyomó többségének a Foxconn, a többek között az Apple iPhone-okat is gyártó tajvani óriásvállalat. A dolgozókat gépekre cserélik az egyes munkakörökben.

Dai Jia-peng, a Foxconn automatizációért felelős bizottságának a vezérigazgatója azt mondta, hogy a cég szoftverek és „házi készítésű” robotok (Foxbotok) segítségével három fázisban tervezi robotizálni kínai gyárait.

  • Az első szakaszban a veszélyes vagy a dolgozók számára terhes, repetitív munkákat hódítják majd el a robotok.
  • A második fázisban a hatékonyabb termelés érdekében racionalizálják a gyártósorokat, hogy így megválhassanak a felesleges gépektől.
  • A harmadik és egyben utolsó fázisban történik meg bizonyos gyárak (szinte) tökéletes automatizálása, ahol Jia-peng szerint márt tényleg csak minimális számú dolgozó vesz részt a termelési, logisztikai, tesztelési és ellenőrzési folyamatokban.

A lassú, de rendületlen automatizálódás már évek óta tart a Foxconnál. A társaság 2015-ben úgy nyilatkozott, hogy kitűzött céljai szerint kínai gyáraiban 2020-ra már 30 százalékra emelkedik majd a robotizáció mértéke. A cég évente pillanatnyilag nagyjából 10 000, az emberi munkaerő kiváltására alkalmas Foxbotot képes előállítani. Amint arról a vállalat márciusban beszámolt, az egyik üzemében 60 000 munkakört már automatizált is.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Infowars)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[199517] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés