hirdetés
hirdetés

Verseny

Tesztelték a napelemes autót

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának hallgatóiból alakult MegaLux járműépítő csapat leleplezte és az első nyilvános próbafutamra is elvitte a főiskola műhelyében legyártott napelemes autóját, amelyet az ausztráliai World Solar Challenge versenyre készített. 

hirdetés

Az október 18-án induló rangos világverseny célja, hogy az induló csapatoknak saját tervezésű és gyártású, napenergiával működő járművűkkel kell minél rövidebb idő alatt megtenniük a Darwin–Adelaide közti 3000 km-es távolságot.

A verseny lehetőséget ad a legtehetségesebb fiatal mérnökhallgatóknak, hogy megmutassák, milyen innovatív, fenntartható megoldásokkal tudnak hozzájárulni a jövő autóiparához. A verseny középpontjában az energiatakarékosság áll: az utat teljes egészében napenergia felhasználásával, illetve a jármű kinetikus energiájának visszanyerésével kell teljesíteni.

Thomas Geier gyárigazgató és a MegaLux-csapat
Thomas Geier gyárigazgató és a MegaLux-csapat

A Kecskeméti Főiskola hallgatóiból és oktatóiból álló MegaLux-csapat, Kutasi Zoltán tanszéki mérnök vezetésével, 25 ország 47 csapata közül lesz az egyik, amely nekivág, hogy átszelje az ausztráliai kontinenst a sivatagon át. A kihívás nehézségét jelzi, hogy 2013-ban a 33 indulóból csak 10 jármű gurult át saját kerekein a célvonalon.

A GAMF csapatának munkáját pénzügyileg támogató Mercedes-Benz Manufacturing Kft. részéről Thomas Geier gyárigazgató elmondta: „az MBMH büszke rá, hogy egy ilyen innovatív és fenntartható projektet támogathatott, hiszen a Kecskeméti Főiskola hallgatóinak munkája és sikerei jelentik a garanciát arra, hogy a város a jövőben is megtartsa központi szerepét az autóiparban.”

Az autó leleplezése után sikeresen lezajlott az első próbafutam, amelyet az elkövetkező hónapokban további tesztelések követnek, míg a jármű teljesen készen áll a versenyre. 

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés