hirdetés
hirdetés

Atomember

Testét acéltartályba tették

A barátai kerülték, míg hivatalosan nem közölték, hogy veszélytelen a vele való érintkezés, de az élete már nem volt a régi.

hirdetés

A mára lezárt Hanford Nukleáris Bázison 1976-ban egy technikus óriási adag sugárzást kapott, Harold McCluskeyből így lett "Atomember". A 64 éves McCluskey az egyik szobában egy zárt üvegtartályba kesztyűben benyúlva dolgozott, amikor kémiai reakció indult be, a tartály szétrobbant és a férfi a valaha elszenvedett legnagyobb ameríciumsugárzást, a megengedett érték 500-szorosát szenvedte el.

A Washington állam közepén lévő Hanfordban nukleáris fegyverek készítéséhez használtak plutóniumot, a szobában pedig a plutóniumból nyerték vissza az ameríciumot. A csupa vér férfit azonnal a fertőtlenítő központba szállították, de annyira forró volt a teste, és annyira sugárzott, hogy acéltartályba tették és távirányítással mozgatták. A következő öt hónapban apró üvegszilánkok tömegét és éles fémdarabokat szedtek ki a testéből. Naponta háromszor mosták le, a víz és a felhasznált több ezer törülköző mind nukleáris hulladék lett. Az akkor még kísérleti gyógyszernek számító, 600 cink DTPA-injekciót kapott, ami segítette a radioaktív anyag kiürülését a szervezetéből.

Egy év múlva teste sugárzása 80 százalékkal csökkent, így hazaengedték, de persze soha nem gyógyult meg. Megbetegedett a veséje, négy szívinfarktusa volt, szürkehályoggal műtötték, majd szaruhártya-átültetésen esett át. A barátai kerülték, míg hivatalosan nem közölték, hogy veszélytelen a vele való érintkezés, de az élete már nem volt a régi. Sem vadászni, sem horgászni nem tudott többé, állandó orvosi felügyelet alatt állt. Koszorúér-betegségben halt meg 1987-ben 75 évesen.

A baleset óta McCluskey Teremnek elnevezett szobát nagyrészt lezárva tartották az elmúlt 38 évben, most azt tervezik, hogy megtisztítják. A sugárzás az eltelt években csökkent annyira, hogy speciális felszereléssel be lehet menni – mondta el Geoff Tyree szóvivő az AP-nek. A termet tisztítás után 2016-ban lebontják.

Karosszékben
Gondolom, szegény férfi a sugárszennyezés gyógyításának kikísérletezésében is óriási szolgálatot tett. 
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés