hirdetés
hirdetés

Képalkotás

Térbeli felvételek készítése sejtekről

Valós időben képes háromdimenziós felvételeket készíteni az egyes sejtekről az UT Southwestern tudósainak új találmánya.

hirdetés

Míg a sejtekről készített, kétdimenziós felvételekből általában csak meglehetősen korlátozott mennyiségű tudományos következtetést lehet levonni, a térbeli képek készítése ezekről a biológiai építőelemekről igencsak időigényes feladat. Az UT Southwestern tudósai most kifejlesztettek egy új, a laboratóriumi mikroszkópokra utólag is felszerelhető eszközt, amely egyszerre több szögből rögzített fényképek elkattintására is lehetőséget kínál.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

A csapat szerint az általuk létrehozott, két forgó tükörből álló egységet a mikroszkópok kamerája elé kell behelyezni, és a megoldás állítólag százszor gyorsabb, mintha sok kétdimenziós fotóból akarnának utólag, komputációs módszerekkel egy térbeli képet megalkotni.

A csapat mostanáig egyebek mellett idegsejtek között jeleket közvetítő kalcium-ionokat, egy zebrahalembriót és többféle rákos sejtet fényképezett le az új technológiával.

Az optikai egység egyebek mellett light-sheet és spinning disk konfokális mikroszkópokon is bizonyította rátermettségét.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés