hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Tengeralattjárót küld az óceán fenekére a NASA

Ezúttal nem idegen létformákat keres, hanem megvizsgálja, miként lenne érdemes nekivágni az idegen létformák megkeresésének.

hirdetés

Tengeralattjárót küld az óceánfenékre a NASA.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a hivatal szünetet tart a külső univerzum felfedezésében, pedig egyáltalán nem erről van szó. A küldetéssel éppen azt kívánják kideríteni, milyen módon lehetne felkutatni a külső Naprendszer bolygóinak vizeiben az esetleges létformákat.

A SUBSEA (Systematic Underwater Biogeochemical Science and Exploration Analog) nevű missziót kettős céllal indítják el a tudósok. Azt szeretnék kipuhatolni, hogy milyen eszközkészlettel érdemes nekivágni a földönkívüli vizek feltárásának, illetve, hogy milyen módon lenne célszerű megvizsgálni a bennük uralkodó biokémiai viszonyokat.

A NASA augusztus 20-án egy, a hawaii partoktól nem messze pihenő (víz alatti) vulkánkürtőhöz fogja leküldeni a tengeralattjáróját. A feladata az lesz, hogy a Jupiter és a Szaturnusz holdjainak (Európa, illetőleg Enceladus) vízi világaiéhoz hasonló környezetet keressen.

Az Enceladus kérgének képzeletbeli keresztmetszete (Forrás: NASA-GSFC/SVS, NASA/JPL-Caltech/Southwest Research Institute)

A tengerfenéki kürtők környékén, a vulkanikus anyag és a tengervíz találkozási pontján a több száz Celsius-fokos hőmérsékletek sem ritkák. Bár elsőre ez a sötét, oxigénhiányos térség az élet számára tökéletesen alkalmatlannak tűnhet, némely bakteriális telepektől a hőkedvelő férgeken keresztül bizonyos hőtűrő rákfélékig számos organizmus boldogan eléldegél benne. Nem rég a tudósok még el nem tudták képzelni, hogy ez lehetséges.

Elképzelhető, hogy számos hasonló, kicsi vulkanikus kürtő lappang az Európa és az Enceladus óceánjaiban is. Nem csoda, hogy e két hold meglátogatása a NASA legfontosabb célkitűzései között szerepel.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[226893] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés