hirdetés
hirdetés

Tájékozódás

Tapintással értelmezhető egy új navigációs eszköz

A látássérült emberek számára komoly segítséget nyújthat a Yale Egyetem munkatársának legújabb fejlesztése.

hirdetés

Egy látássérült embernek a zsúfolt városokban súlyos nehézséget okozhat a közlekedés.

Adam Spiers, a Yale Egyetemen a robotika posztdoktori kutatója épp ezért olyan szerkezeten dolgozik, amely a hasonló kihívásokkal küzdő embereket segítheti az eligazodásban.

A 3D nyomtatóval gyártott, Animotus nevű eszköz tapintás alapú módszerrel irányítja a felhasználóját.

Animotus (Adam Spiers)

A gép kétféleképpen kommunikál:

A felső rész jobbra és balra fordulva mutatja az irányt, és előre csúszva jelzi, hogy milyen messzire kell menni a megadott orientációban. A követendő irány megváltozásakor a felső rész visszacsúszik az eredeti helyére.

„Az ötlet lényege, hogy az eszköz kizárólag az érintés elvén működik” mondta Spiers. A feltaláló a rezgésekről és a hangokról azért mondott le a találmány fejlesztésekor, mert ezek könnyen elterelhetik a látássérültek figyelmét. Ez különösen a folyamatos lármától hangos nagyvárosokban igaz.

Az Animotus működése (Adam Spiers)

A projektet az Egyesült Királyságban működő, egyik független, jótékonysági szervezetként a NESTA támogatja.

Az Animotus jelenlegi változata hálózat nélküli érzékelőkkel működik. Ezeket annak a helyiségnek a falaira kell felszerelni, amelyben az eszköz pillanatnyilag helyet foglal. Ideális esetben az Animotust majd az okostelefonokhoz és egyéb GPS eszközökhöz is hozzá lehet csatlakoztatni.

Spiers azt reméli, hogy a szerkezet a forgalmas utak mellett egyszer majd „terepen” is működni fog, és így akár a természetjáróknak is hasznára válhat. Az eszköz egyelőre még távol áll a tömegtermeléstől. Spiers abban bízik, hogy a kütyü a későbbiekben a látássérültek és a látók számára egyaránt praktikusnak bizonyulhat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés