hirdetés
hirdetés

Schwarzchild-Couder

Szuperérzékeny gamma-sugár-űrtávcsövet mutattak be

A Schwarzchild-Couder kamerája másodpercenként akár egymilliárd képkockát is rögzíteni tud.

hirdetés

A gamma-sugarakat a világegyetem egyes felfoghatatlanul nagy energiájú objektumai hozzák létre. Ilyenek például a szupernóva-robbanások, a pulzárok, a neutroncsillagok vagy a feketelyukak örvénylő környezete is. Amikor ezek a sugarak elérik a Földet, a bolygót övező légkör molekuláival kölcsönhatásba lépve röpke, nagyjából hat nanoszekundumos fényvillanásokat produkálnak (Cserenkov-sugárzás). Ezek a fellángolások annyira illékonyak, hogy szabad szemmel érzékelhetetlenek, márpedig a tanulmányozásukkal sokkal többet megtudhatnánk a gamma-sugarak természetéről.

A világ számos tudósa kimondottan ezért fogott össze, hogy egy rendkívül nagyszabású projekt keretében egy nagyjából 100 tagból álló teleszkópláncot (Cherenkov Telescope Array), vagy ha úgy tetszik, egyetlen gigászi, páratlanul érzékeny gamma-sugár-detektort épít(es)sen. Január 17-én a kutatók az arizonai Whipple Observatory-ban éppen ezen űrtávcsőcsoport Schwarzchild-Couder nevű mintapéldányáról rántották le a leplet.

Schwarzschild-Couder űrteleszkóp (Forrás: Cherenkov Telsecope Observatory)

A teleszkóp igencsak széles látómezejű, hogy minél több felvillanás észlelését lehetővé tegye. Az építmény (egyik) lelkét egy nagyjából golfkocsi méretű, több száz font (90+ kilogramm) tömegű, rendkívül nagy felbontású, illetve kb. egymilliárd fps (képkocka/másodperc) sebességű kamera képezi. A Schwarzchild-Couder egy prototípus, az általa képviselt technológia tesztelésére szolgál. A megépítését az amerikai National Science Foundation (egy független szövetségi tudományos szervezet) és egyéb nemzetközi partnerek finanszírozták.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: University of Wisconsin–Madison)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés