hirdetés
hirdetés

Egészség

Szilikon csuklópánttal a szennyező anyagok ellen

Oregoni tudósok karkötők segítségével vizsgálták a gyerekek otthonaiban a tűzgátló szerek előfordulásának mértékét.

hirdetés

Lehet, hogy Lance Armstrong doppingbotránya után a Livestrong karkötők kimentek a divatból, de a tudomány szerint jó eséllyel érdemes lesz ismét trendivé tenni őket.

A karkötők szilikonból készültek, amely matéria néhány szennyező anyagot képes csapdába ejteni.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói az Environmental Research folyóirat hasábjain leközölt tanulmányukban arra voltak kíváncsiak, hogy az általuk vizsgált, az iskolás kort még el nem érő 92 gyerek háztartásában milyen mértékben vannak jelen tűzgátló vegyszerek. Az ifjú vizsgálati alanyok szilikonkarkötőt viseltek.

A szilikon csuklópántok ideális mintavételi eszközök, mert kényelmesek és viselőjük megkárosítása nélkül hosszabb ideig hordhatóak.

Szilikon csuklópánt (Fotó: Shutterstock)

A tanulmányban a kutatók 41 féle tűzgátló szert kerestek, amelyekkel érintkezés esetén korábban a gyerekeknél bizonyos egészségügyi problémák – úgymint a csökkent kognitív képességek, a hiperaktivitás és az elhízás – kialakulását hozták kapcsolatba. Egy hét után a tudósok kielemezték a csuklópánt által elnyelt anyagokat. Megállapításaik alapján a kellékek 60%-ában a vegyszerek 11 fajtája fordult elő. Az általuk keresett anyagok felét tudták kimutatni, melyekből azonban az USA-n belül számos vegyületet már nem is állítanak elő.

A vegyszereknek való kitettség mértékében „jelentős eltérések” mutatkoztak attól függően, hogy milyen régi házakban laktak a vizsgált gyerekek, illetve, hogy a szüleik mennyire gyakran porszívóztak. Kis szerencsével ezek az eredmények a szülőket is segíthetik abban, hogy alapvető változtatásokat eszközöljenek gyermekeik egészségének megóvása érdekében.

Történt már hasonló eset, amikor a tudósok kimutatták, hogy a tetőfedők egy képzési helyszínen több veszélyes anyagnak voltak kitéve, mint a rendes munkájuk közben, a szakszervezet hatékonyabb szellőztetést követelt a felkészülési időszak alatt.

(forrás: Popular Science, Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés