hirdetés
hirdetés

Hulladékkezelés

Szemétválogató robot a gyorsabb szelekcióhoz

Egy Amerikában kifejlesztett hulladékszortírozó szerkezet sokkal hatékonyabban dolgozik az embereknél.

hirdetés

Az AMP Robotics által kifejlesztett egyik robot mesterséges intelligenciát használ az élelmiszerek csomagolására szolgáló dobozok, illetve palackok felismerésére és szétválogatására. A Clarke nevű eszköz a coloradói (USA) Denver települési hulladéklerakójában egy ideje már el is kezdte a munkát. Láthatófény-kamerájával immár ki tudja szúrni a tej-, gyümölcslé- és ételkartonokat, hogy aztán robotkarjával és tapadókorongjaival elemelhesse őket. Miután ezeket az elemeket eltávolították a hulladéklerakóból, elküldik őket a megfelelő újrafeldolgozó létesítményhez.

Percenkénti 60 „objektumos” sebességével a Clarke 90 százalékos pontossággal dolgozik, és az emberi munkaerőnél 50 százalékkal gyorsabb, illetve a válogatás folyamata is ugyanennyivel olcsóbb.

„Alapvetően az általunk létrehozott platformot egy olyan rendszernek szánjuk, amely az újrahasznosító létesítményekben feldolgozható csaknem összes darabot el tudja különíteni – mondta az Engadgetnek Mantanya Horowitz, az AMP Robotics alapítója. A szakember szerint nem számít, hogy 1-es jelzésű műanyagról, 2-es jelzésű műanyagról vagy kartonról beszélünk-e. Végülis a karton volt az ideális anyag az induláshoz, ám mivel Clarke működése mesterséges intelligenciára épül, minél többet dolgozik, annál okosabb lesz. A fejlesztők a jövőben még tovább finomítják majd az eszköz munkáját. A cél, hogy idővel már akár márkákra lebontva is meg tudja egymástól különböztetni az ugyanolyan anyagból készült élelmiszer-csomagolásokat.

A kép csak illusztráció (Forrás: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Digital Trends)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés