hirdetés
hirdetés

Biometria

Személyazonosság-ellenőrzés szívverés alapján

A Pentagon által kifejlesztett technológia lézerrel tudja több száz méterről kiszűrni az esetleges ellenségeket.

hirdetés

A Pentagon kifejlesztett egy eszközt, amely a szívverésük alapján tudja több száz méter távolságból felismerni az embereket. A technika jelentősége azért óriási, mert például az arcfelismerő rendszereket akár egy napszemüveggel is ki lehet játszani, és a járáselemző berendezések is könnyen rászedhetők, a szívverését azonban az ember nem tudja csak úgy kedvére megváltoztatgatni.  A Jetson prototípusnak elnevezett apparátusnak az öltözék sem jelent akadályt.

Forrás: 123rf

A kifejlesztett szerkezet tulajdonképpen egy nagy hatótávolságú lézer vibrométer, amely a célszemélyt a szíve feletti bőrön a szívverése által keltett rezgések alapján tudja azonosítani. A készülék állítólag több száz méter távolságból is 95 százalékos pontossággal dolgozik. A cél természetesen az, hogy például az öngyilkos merényletre vagy egyéb típusú belső támadásokra készülő személyeket még az előtt kiszűrhesse, hogy elérnék a katonai létesítményt.

A készüléken van még mit tökéletesíteni – a lézersugarát állítólag 30 másodpercig mindenképpen érintkezésben kell tartania a célszeméllyel, és a megfigyelés tárgyának viszonylag sokáig ácsorognia vagy ülnie kell. Ha azonban a rendszer optimalizációja sikeres lesz, a hatótávolságát is tetemesen ki lehet majd terjeszteni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[240630] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés