hirdetés
hirdetés

Kiborgok

Valódi sáskafüllel halló robot

Egy sáska fülét robotba integrálva hoztak létre a környezeti hanghatásokra megbízhatóan reagáló kiborg rendszert a Tel Avivi Egyetem kutatói.

hirdetés

Megszületését követően a szerkezet reagálni tudott a természetes hallószerv által befogadott hangokra. Ez az új koncepció akár az eddigieknél sokkal érzékenyebb és hatékonyabb szenzorok kifejlesztése előtt is megnyithatja az utat.

Az izraeli csapat egy elpusztult sáska fülét használta fel a találmányhoz, amely tulajdonképpen a mikrofon szerepét tölti be a készüléken. A testrészt egy „Ear-on-a-Chip” (Fül a Chipen) nevű eszközbe helyezték, amely oxigénnel és tápanyagok biztosításával tartotta működőképes állapotban a hallószervet.

Az Ear-on-a-Chipben keletkező elektromos jeleket a kutatók felerősítve továbbították a robotnak, amelyet úgy programoztak be, hogy a különböző ingerekre eltérő módon reagáljon. Az aktuális tesztek során a gép feladata az volt, hogy amikor a tudósok egyet tapsolnak, akkor előre, amikor pedig kettőt, akkor visszafele mozogjon.

Egy sáska füle az Ear-on-a-Chip nevű eszközben (Forrás: Tel Avivi Egyetem)
Egy sáska füle az Ear-on-a-Chip nevű eszközben (Forrás: Tel Avivi Egyetem)

A csapat szerint ez kísérlet megmutatja, hogy robotokon miként is lehetne kihasználni a természetes érzékelők előnyeit.

„Általánosságban elmondható, hogy – úgy érzékenység, mint energiafogyasztás tekintetében – a biológiai rendszerek óriási előnnyel rendelkeznek a technológiai rendszerekkel szemben – fogalmazott Ben Maoz, a kísérletet bemutató tanulmány szerzője. – A Tel Avivi Egyetem kutatóinak jelen projektje megnyitja az utat a robotok és a rovarok érzékelésének integrációja felé, és a robotika területén számos sokkal körülményesebb és drágább fejlesztést tehet feleslegessé.”

A tudósok a különleges, akusztikusan vezérelt eszközt a Sensors nevű folyóiratban mutatták be részletesebben.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[268080] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés