hirdetés
hirdetés

InSight

Saját ásóját vágatta marsi robotjához a NASA

A tengerentúli űrügynökség szerencsére nem az agresszív énjét igyekezett kiélni a kissé barátságtalannak ható manőverben.

hirdetés

A NASA InSight leszállóegysége még régebben komoly slamasztikába keveredett a Marson folytatott tevékenysége közben. Egész pontosan az történt, hogy amikor a gép talajvizsgálati célokból a Vakond becenevű műszerét a vörös bolygóba döfte, a szonda beragadt. A kiráncigálását célzó, néhány sikertelen kísérlet után világossá vált, hogy itt már csak a találékonyság segíthet.

A szakemberek végül is úgy döntöttek, hogy a műszerhez nekivágják a leszállóegység ásóját.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A beavatkozás hatására végül is a Vakond kiszabadult a talaj szorításából. Ugyan első látásra kicsit „nyersnek” tűnhet, a műveletet részletes szimulációkra alapozott, több hónapos tervezgetés előzte meg. Vigyázni is kellett, mert a becsapódás környékén sérülékeny elektromos vezetékek húzódnak.

Remélhetőleg a műszert mostmár semmi sem fogja megakadályozni abban, hogy a kutatási misszióját végrehajtsa. A feladata elméletileg az, hogy a Mars talajában végbemenő hőmérséklet-ingadozásokat kielemezze, illetve, hogy a Mars és a Föld magja közötti hasonlóságokat felderítse.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[251643] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés