hirdetés
hirdetés

Robotika

Robotrendőröket állítottak szolgálatba Kínában

Információnyújtás és a renitens járművezetők megdorgálása is a feladatkörükbe tartozik.

hirdetés

A kínai állam által támogatott Xinhua hírügynökség szerint a helyi kormány járőrözési és információszolgáltatási feladatokat ellátó robotokat állított szolgálatba a közutakon. Az érzékelőkkel ellátott és mesterséges intelligenciával felvértezett robotok autonóm módon, az emberekhez hasonló könnyedséggel róják az utakat.

Az újonnan szabadjára engedett berendezések feladatai közé tartozik például a szabálytalanul parkoló autók felismerése és lefényképezése, a jogosítványok ellenőrzése és a forgalomirányítás is.

A géprendőröket mesterséges intelligencia, nagy adathalmazok (big data) és felhőalapú számítástechnika segítségével fejlesztették ki.

Forrás: Inceptive Mind

Az apparátusoknak három fajtája van.

Az elsőbe tartozó egységekre sárga egyenruhát és fehér kalapot festettek. Ezek a robotok képesek azonosítani a járművezetőket, módjukban áll fényképet készíteni az esetlegesen illegális tevékenységükről, illetve a szabálytalanul közlekedőket megfeddhetik.

Létezik még egy tanácsadó robot, amely nyilvánvalóan bizonyos keretek között választ ad a neki feltett kérdésekre, iránymutatást nyújt a kínai lakosság részére, illetve a gyanús tevékenységekről tájékoztatja a rendőrséget.

A harmadik robot arról nyújt felvilágosítást a sofőröknek, hogy hol zajlik pillanatnyilag baleseti helyszínelés a környezetükben.

A mechanikus rendfenntartókat Handan városában állították szolgálatba, ahol is a nap 24 órájában, szakadatlanul dolgozni fognak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés