hirdetés
hirdetés

Adathordozók

Új rekord mágnesszalagos adattárolásban

Közösen alkotott a maga nemében rekord kapacitású, akár 580 terabájtnyi adat befogadására is alkalmas szalagkazetta-prototípust az IBM és a Fujifilm.

hirdetés

Ez a kazetta olyan, 4,3 mikrométer vastag és 1,3 kilométer hosszú szalagot tartalmaz, amelyre négyzetcentiméterenként 49 gigabitnyi információt lehet felpasszírozni. Ez jókora ugrást jelent a mágnesszalagok területén 2017 óta érvényes rekordhoz képest, amikor is az IBM történetesen a Sony-val 31 gigabit/négyzetcentiméteres adatsűrűséget tudott elérni.

Az előrelépés titka az anyaghasználatban rejlik.

Forrás: Fujifilm
Forrás: Fujifilm

A legtöbb létező szalagot mágneses bárium-ferrit- (BaFe) részecskékkel vonják be, de a vállalat ezúttal egy új, stroncium-ferrit (SrFe) nevű részecskét alkalmazott. Ezek a molekulák a BaFe részecskéknél 60 százalékkal kevesebb helyet foglalnak el, és így a szalag egy meghatározott hosszúságú szakaszára sokkal többet lehet felvinni belőlük.

Egy új, nem mágneses belső réteg miatt a szalag ráadásul simább, vagyis az az olvasó-/írófej is közelebb tud férkőzni hozzá.

A friss technológiával felvértezett szalagkazetták az exponenciális iramban növekvő mennyiségű információt kezelő adatközpontokban bizonyulhatnak különösen praktikusnak. 

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[264605] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés