hirdetés
hirdetés

Hadászat

Rakétabiztos „vasfüggönyt” tesztel az USA hadereje

Az Iron Curtain a könnyebb járműveket is megóvhatja a pusztító lövedékektől.

hirdetés

A tankoknál kisebb harci járművek (pl. Humveek) védelmezését szolgáló rendszert tesztel az Egyesült Államok hadserege.  Az Iron Curtain (Vasfüggöny) optikai szenzorok és a talaj felé irányított lövedékek kombinációját alkalmazza a beérkező rakéták formázott töltetének leválasztásához.

A nagy robbanóerejű páncéltörő töltetet a vállról indítható rakétáktól az orosz hadsereg Kornet-EM irányítható lövedékéig manapság már bármire csatlakoztatni lehet. A tengerentúli haderő egyik legfontosabb törekvése, hogy az ilyen fegyverekkel szemben védekezni tudjon.

Az Iron Curtainnel felvértezett járművek egy radarral és egy optikai szenzorral is fel vannak szerelve. Először a távolba révedő radar észleli a közeledő rakétákat, hogy aztán az optikai szenzorok milliszekundumokkal a becsapódás előtt lokalizálhassák a betolakodókat. Az érzékelők által előcsalogatott, lefele kilőtt elfogórakéták semmisítik meg a lövedékeket.

Működés közben:


A rendszer annyira kifinomult, hogy a még a rakéták gyenge pontjait is azonosítani tudja.

A hadsereg először 2013-ban tesztelte a Vasfüggönyt, és állítólag tökéletesen teljesített a próbatételen. A képet árnyalja, hogy rendszer egyelőre „csak” rakétameghajtású gránátokkal (RPG) szemben bizonyította képességeit, az irányított páncéltörő lövedékek ellen még nem próbálta ki a haderő.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[222868] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés