hirdetés
hirdetés

Grafén

Radikálisan csökkenhet a grafén előállítási költsége

Az új eljáráshoz ráadásul nincs szükség az emberi szervezetre és a környezetre egyaránt veszélyes redukálószerekre sem.

hirdetés

Lassan egyezményes tényként lehet kezelni, hogy a grafén csodaanyag. Vékonyságban felül-[alul- (?)] múlhatatlan, a keménysége páratlan, illetve fantasztikusan vezeti a hőt és az áramot is. Valamikor majd tényleg forradalmasíthatja az elektronikát, csak előbb például az előállítási költségeit radikálisan csökkenteni kellene.

Jelenleg egy gramm grafén létrehozása nagyjából 100 dollárba (pillanatnyilag több mint 28 ezer forint) kerül.

Grafén (koncepciórajz; forrás: 123rf)

Ausztráliai kutatók azonban most azt állítják, hogy egy új eljárással ugyanezt a mennyiséget akár 50 centből (140 forint) és ráadásul környezetkímélő módon is elő tudják teremteni. Jelenleg az anyagot a leggyakrabban kémiai redukcióval szokták létrehozni, ám ez nem éppen ideális technika, mert az alkalmazásával csak relatíve kevés grafént lehet szintetizálni. A helyzetet súlyosbítja, hogy a redukálószerek az ember egészségére és a környezetre egyaránt veszélyt jelentenek.

A tudósok azonban most rájöttek, hogy az eukaliptuszfa kérgének kivonatából a mérgező vegyszerek mellőzésével is lehetőség nyílik a grafén előállítására. Ez utóbbit ráadásul már biokompatibilis anyagokban is fel lehet használni. A „zöld” grafén kvalitásait szuperkondenzátorokban is ellenőrizték, és egyáltalán nem maradt alul a hagyományos verziókkal szemben. Ha a leírtaknak csak a töredéke igaz, már az is óriási változásokat idézhet elő a gyártástechnológia globális fejlődésében.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Technology.org)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés