hirdetés
hirdetés

Hulladék

Plazmasugárral semmisítenék meg az űrszemetet

Egyre nagyobb gondot jelentenek a Föld körüli pályára keveredett, sutba dobott, mesterséges objektumok.

hirdetés

A japán Tohoku University egyik kutatócsoportja kitalálta, miként lehetne megszabadulni az űrben kerengő, leselejtezett szerszámoktól, műholdaktól és űrrepülő-komponensektől. Az ötletüket részletező tanulmány a Scientific Reports nevű folyóirat hasábjain látta meg a napvilágot.

Elképzelésük szerint plazmahajtóművel mozgatott műholdat küldenének fel az űrbe, amely az általa létrehozott plazmasugarak közvetítésével semmisítené meg az űrszemetet. A hulladékdarabokat ezzel a csóvával letérítené a keringési pályájukról, és az atmoszférába irányítaná őket, ahol elégnének.

Forrás: 123rf

A szatellitből kilőtt sugár természetesen magát a gépezetet az ellenkező irányba taszítaná (lásd: Newton III. törvénye) ; a kutatók a szatellit átellenes oldalán egy pontosan ellenirányú plazmasugárral tartanák viszonylagos nyugalomban a műholdat.

Amikor a csapat egy, az űrben uralkodó viszonyokat reprodukáló szimulációs kamrában letesztelte a rendszert, a szakemberek azt tapasztalták, hogy a kezükben tudják tartani az irányítást. Egyelőre nem tudni, hogy a speciális műholdak mennyi ideig tudnának járőrözni, de egy sajtóközleményben az egyik kutató azt állította, hogy valószínűleg a hosszabb műveletek kivitelezésére is képesek lesznek majd.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Universal-Sci)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés