hirdetés
hirdetés

Repülés

Pályázat civileknek jetpackek kifejlesztésére

A kétmillió dollár összdíjazású versenyre bárki jelentkezhet, aki a 18. életévét betöltötte, és nem Boeing-alkalmazott.

hirdetés

A Boeing támogatásával GoFly Prize néven 2 millió dolláros összdíjazású, kétéves pályázat indul tömegpiacra szánt, egyszemélyes repülő szerkezetek kifejlesztésére. A részvételhez nem kell repülőmérnöki diploma, bármely a 18. életévét betöltött és a Boeing kötelékén kívül dolgozó személy jelentkezhet a versenyre.

A Boeing leírása szerint a csapatoknak „biztonságos és könnyen használható szerkezeteket” kell létrehozniuk. Az elbírálási szempontok között szerepel a teljesítmény, a kibocsátott zaj, a felhasználói élmény és a „közel vertikális” felemelkedés képessége is.

A megmérettetés három szakaszban zajlik majd le, a legjobb tervekkel és a legjobb prototípusokkal rendelkező csapatok pénzbeli díjazásával. Az első szakasz jelentkezési határideje 2018. április 4-e. A nagydíj nyertesét 2019-ben egy nagyívű rendezvényen fogják bejelenteni.

Régóta tart már a tudományos-fantasztikus alkotásokból jól ismert jetpackek létrehozására irányuló vetélkedés, de az ideális kialakítást még senkinek sem sikerült kifundálnia. Bár a Jetpack Aviation nevű ausztrál vállalat szentül hiszi, hogy övék „a világ első jetpackje", a gyártmány legfeljebb 10 percig képes fennmaradni a levegőben, és a használatához hosszadalmas kiképzésre van szükség. A most is tudományos fikciónak számító, valóban felhasználóbarát, kényelmes és csendes változat létrehozása nyilvánvalóan kemény dió, de talán a Boeing financiális ösztönzőereje majd segíteni fog feltörni a héját.

A kép csak illusztráció (Forrás: Jetpack Aviation)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Mashable)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés