hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Oxigén a Hold porából

Az univerzum meghódításának elkezdéséhez elengedhetetlen eljárást fejlesztett ki az ESA.

hirdetés

Ahhoz, hogy akárcsak néhány ember hosszabb távon berendezkedjen a Holdon, mindenképpen ki kell találni egy hatékony, mesterséges oxigéntermelő megoldást. Lehet, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) nemrég megbirkózott a feladattal.

A szervezet által kiötlött rendszer a Hold porából tudja a légzéshez (és a rakétaüzemanyaghoz) szükséges gázt előállítani.

Fotó: ESA–A. Conigili

A technika a regolitban raboskodó, nagy mennyiségű oxigént sóolvasztó elektrolízissel szabadítja fel. Az eljárás keretében a holdi port olvadt kalcium-klorid-sóval együtt egy fémkosárba helyezik, túlhevítik, majd pedig elektromos áramot vezetnek keresztül rajta. Az oxigén ezen folyamat során előbújik a rejtekhelyéről, egy anódnál összegyűlik, és így el is lehet raktározni. Hab a tortán, hogy a művelet során hasznos ötvözetek is létrejönnek.

Sok idő kell még, mígnem az ESA-éhoz hasonló berendezések a Holdon is működésbe léphetnek. Egyebek mellett például ki kell találni egy hatékony megoldást az oxigén eltárolásához is. Az első tökéletesre csiszolt tesztapparátus a 2020-as évek közepén láthatja meg a napvilágot.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget, Digital Trends)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés