hirdetés
hirdetés

TMDC

Öt fémből álló ötvözet a szén-dioxid átalakításához

Öt fém ötvözésével hoztak létre egy, a szén-dioxid üzemanyaggá alakítását elősegítő katalizátort Amerikában.

hirdetés

A Washingtoni és az Illinois-i Egyetem tudósai által közösen kikísérletezett, két dimenziós anyaggal az üvegházhatású gázt első körben szén-monoxiddá tudták konvertálni.

Az új ötvözet az átmenetifém-dikalkogenidek (TMDC-k) sorát gazdagítja, amelyek a nevükhöz hűen átmeneti fémek kombinációit és kalkogéneket tartalmaznak. Bizonyos TMDC-k szupervékony fóliái egyes elektronikus és optikai eszközökben már korábban hasznos alkotóelemnek bizonyultak, de a kutatók most azt kívánták megvizsgálni, hogy különböző kémiai reakciók katalizátoraiként és megállják-e a helyüket.

Elektronmikroszkópos felvétel egy, az új ötvözetből készült pehelyről (fent középen), illetve ennek atomszerkezetéről (lent középen). A két oldalsáv az anyagot alkotó elemeket mutatja. (Forrás: Mishra Lab)

A csapat számítógépes modelleken tanulmányozta, hogy katalizátorként az átmeneti fémek és kalkogének mely egyvelege teljesít a leghatékonyabban. Végül is egy öt átmeneti fémet, jelesül molibdént, volfrámot, vanádiumot, nióbiumot és tantált, illetve kalkogén gyanánt ként tartalmazó ötvözetre esett a választásuk.

A legígéretesebb jelölt azonosítása után az Illinois-i Egyetemen szintetizálták az anyagot. Kiderült, hogy a katalizátor az üvegházhatású gázt kiemelkedő hatásfokkal tudja átalakítani szén-monoxiddá, amely hidrogénnel párosítva már egy világszerte elterjedt szénhidrogén alapú üzemanyaggá, jelesül metanollá (CH3OH) konvertálható.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[273889] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés