hirdetés
hirdetés

Elbizonytalanodás

Összezavarodott a Curiosity

A NASA rátermett marsjárója egy ideig elvesztette kapcsolatát a valósággal, de aztán némi segítséggel visszaszerezte azt.

hirdetés

A múlt héten ideiglenesen eltanácstalanodott a Curiosity. A marsjáró egészen pontosan elfelejtette hol van, illetve a saját testtartására vonatkozó adatok is kiszivárogtak a mesterséges tudatából.

A robot testi épségének egyik legfontosabb záloga, hogy a saját pozíciójával és pozitúrájával kapcsolatban mindig pontos információval rendelkezzen. Ha a gép a pillanatnyi helyzetének nyomonkövetésében kudarcot vall, a saját műszereit a környező sziklákon véletlenül akár fel is sértheti.

Fotó: NASA / JPL-Caltech / MSSS
Curiosity (Fotó:NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Minthogy a testhelyzetképzavar miatt a Curiosity nem tudta, mennyire biztonságos folytatni a munkát, lemerevedett, a fejlesztői ugyanis úgy tervezték meg, hogy a hasonló helyzetekben „lefagyjon”. A szerkezet mindazonáltal az operátorok felé továbbra is küldözgette az információkat, hogy valamiféle tervet kidolgozhassanak a nehézség áthidalásához. A kezelők ezt követően a rovert „manuálisan” tájékoztatták saját elhelyezkedésének és testtartásának pontos paramétereiről, és így a Curiosity ismét nekiállhatott a munkának.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Teslarati)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[249045] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés