hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Összeszerelték a James Webb űrteleszkópot

Az alkotóelemek közötti elektronikus kapcsolat megteremtése után már neki is lehet majd vágni a szerkezet tesztelgetésének.

hirdetés

Hosszú késlekedés után a NASA megépítette a James Webb űrteleszkópot. A kutatók kezdetben 2018-ban szerették volna az űrbe bocsátani a távcsövet, de az összeszerelés nehézségei miatt többször el kellett napolni a kilövést. A folyamatos halasztgatásokra azért volt szükség, mert a szerkezet rengeteg alkotóelemből áll, és nagyon kellett vigyázni, hogy minden pontosan a helyére kerüljön.

A távcsövet mindenesetre végre sikerült összeszerelni, és hamarosan meg lehet kezdeni a tesztelgetését.

James Webb űrteleszkóp (Fotó: NASA/Chris Gunn)

A Hubble utódjának számító berendezés egy öt rétegű napellenzővel fogja oltalmazni érzékeny komponenseit a Nap infravörös sugárzásaitól. Ezt a napellenzőt már korábban odaerősítették a projektet útnak indító rakétához, és a teleszkópot egy daru segítségével most ehhez a komplexumhoz rögzítették hozzá. A mechanikus összeillesztés tehát megtörtént, a tesztek előtt már csak a részegységek közötti elektromos kapcsolatot kell létrehozni.

A csillagok jelenlegi állása szerint a James Webb űrtávcső 2021-ben fog munkába állni. A Naprendszertől a távoli galaxisokig a világegyetem legkülönbözőbb berkeibe lehet majd betekintést nyerni az eszközzel.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés