hirdetés
hirdetés

RADAR-CNS-projekt

Okostelefonnal a depresszió ellen

Ötéves kutatóprogramot indítottak európai és amerikai szervezetek, hogy okostelefonokkal és viselhető digitális eszközökkel távolról monitorozzák a központi idegrendszer betegségeiben szenvedő pácienseket. A begyűjtött adatok elemzésétől a betegek életminőségének és a kezelés hatékonyságának javítását várják, de az eredmények új terápiák kidolgozását és a megelőzést is segíthetik.

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) és az Egyesült Királyság közegészségügyi szolgálatának (National Health Service) adatai szerint világszinten a depresszió több mint 350 millió ember életét keseríti meg, epilepsziában mintegy 50 millió, sclerosis multiplexben 1,3 millió ember szenved.

RADAR-CNS (Remote assessment of disease and relapse – Central Nervous System) néven ezért Európa legnagyobb egészségügyi PPP- (public private partnership) kezdeményezése, a köz- és a versenyszféra szereplőit tömörítő Innovative Medicines Initiative (IMI) kutatóprogramot indított, hogy felmérje, az okostelefonok és a viselhető eszközök segítségével miként követhető távolról a központi idegrendszer említett betegségeiben szenvedő páciensek állapotának alakulása.

A digitális technológiával megvalósított, folyamatos monitorozás minden eddiginél teljesebb és részletesebb képet fog adni a betegek állapotáról. A begyűjtött adatok elemzése várhatóan olyan információkkal szolgál majd, amelyek alapján az orvosok még azt megelőzően változtathatnak a kezelésen, hogy a páciens egészségi állapota romlana, így megelőzhetik a visszaesést.

Két szervezet, a londoni King’s College egyetem és a belga Janssen Pharmaceutica NV, a Johnson & Johnson gyógyszergyártó vállalata közösen vezeti a RADAR-CNS-projektet. Az IMI-n keresztül az európai gyógyszergyártók és szervezeteik szövetsége, az EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), valamint az Európai Unió biztosít pénzügyi keretet a programhoz, amelyben 24 európai és egyesült államokbeli egyetem és vállalat kutatói, mérnökei, egészségügyi és informatikai szakemberei, valamint adatelemzői vesznek részt.

Intő jelek

Eltérő okok váltják ki és különböző tünetek jellemzik a depressziót, az epilepsziát és a sclerosis multiplexet, de mindhárom betegség lesújtó hatással lehet a páciens életminőségére és várható élettartamára egyaránt. Közös a három betegségben az is, hogy a páciensek tünetei bizonyos időszakokban menedzselhetők, ezeket a szakaszokat azonban visszaesés, az állapot súlyosbodása követi. A területen végzett kutatások rendre kiemelik, milyen fontos lenne a visszaesés előrejelzése és lehetőség szerinti megakadályozása a kezelés megváltoztatásával.

– Robbanásszerűen nőtt az adatmennyiség, amelyet viselhető digitális eszközökön és okostelefonokon keresztül gyűjthetünk a páciensekről – mondta Matthew Hotopf professzor, a londoni NIHR Maudsley Biomedical Research Centre igazgatója, a RADAR-CNS társvezetője. – Pusztán azáltal, hogy pontosabb információval szolgálnak, ezek az adatok hozzájárulhatnak az ellátás javításához. Szerencsésebb esetben azonban segíthetnek felismerni a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy egy beteg hamarosan bajba kerülhet, és klinikai kezelésre szorulhat. Egy depressziós személy viselkedése például már azt megelőzően megváltozhat, hogy állapotának súlyosbodását észlelné, rosszabbul alhat, vagy egyre kevesebb dologgal végezhet, passzívabbá válhat a visszaesést megelőző hetekben. A viselhető eszközökre épülő digitális technológiával távolról, folyamatosan monitorozhatjuk a betegek állapotát, így időben észlelhetjük az ilyen változásokat. Projektünkben azt vizsgáljuk, hogyan élhetnénk ezzel az óriási lehetőséggel.

Egyéni monitorozás a személyreszabható analítika révén (forrás: LG)
Egyéni monitorozás a személyreszabható analítika révén (forrás: LG)

Kezdettől fogva maguk a páciensek is részt vesznek a RADAR-CNS-programban, segítenek a kutatóknak a monitorozás szempontjából legfontosabb tünetek azonosításában, valamint annak eldöntésében, hogy a magánélet védelmét és az adatbiztonságot is szem előtt tartva a technológiát miként lehet elfogadható, jól használható módon alkalmazni.

Hozzáférhető technológia

Ahol csak lehetséges, a RADAR-CNS-projekt résztvevői olcsó, széles körben hozzáférhető technológiára, digitális eszközökre fognak építeni, hogy az eredményeket később a páciensek minél szélesebb körében hasznosítani lehessen, és azok alkalmazhatók legyenek más betegségek esetében is. A távoli páciensmonitorozás technológiái idővel az egészségügyi ellátás egészét átszőhetik, új alapokra helyezhetik a betegségek megelőzését és kezelését egyaránt.

Technológiai partnerként a német Software AG a szervezeteknél helyben, házon belül bevezethető, illetve a felhőben és hibrid szolgáltatási modellben is használható, digitális üzleti platformjának két kulcsfontosságú elemével támogatja a RADAR-CNS kutatóinak munkáját.

A prediktív analitikai képességekkel bíró Apama Big Data Streaming Analytics platform az online adatfolyamok nagy teljesítményű elemzésére és az észlelt változások intelligens, automatikus megválaszolására szolgál. Fejlett esemény- és üzenetkezelő, valamint adatmenedzsment és -vizualizációs funkcióival például a dolgok internetjéről érkező, nagy mennyiségű és gyorsan mozgó adatot is értelmezhető, valós idejű mérőszámokká alakítja. A Terracotta In-Memory Data Fabric platform a gépi memóriában történő feldolgozást elosztott környezetben támogatja, adatmenedzsment-képességeivel nagyon nagy méretek mellett is minimalizálja és előre jelezhetővé teszi a késleltetést.

– Digitális üzleti platformunkkal a RADAR-CNS kutatói a viselhető eszközök által továbbított, soha nem látott mennyiségű adatot is valós időben dolgozhatják fel – mondta dr. Giles Nelson, a Software AG termékmarketingért felelős alelnöke. – A központi idegrendszer betegségeiben szenvedő pácienseket a személyreszabható analitika révén egyénenként monitorozhatják, így azonnal észlelni fogják a viselkedés változásait, a korai jeleket, amelyek az állapot későbbi súlyosbodására utalnak.

– A fejlett analitikai, adatelemző és adatmenedzsment-technológiákra épülő, prediktív egészségügyi megoldások előnye, hogy tudományos bizonyítékokból indulnak ki, ugyanakkor az adatkezelésre vonatkozó törvényi szabályozás követelményeinek is megfelelnek, a betegek és a kezelésükben részt vevő szakemberek érzékeny adatait, magánélethez való jogát a folyamat minden szakaszában védik – mondta dr. Vaibhav Narayan, a Janssen Pharmaceuticához tartozó Janssen Research & Development LLC igazgatója, a RADAR-CNS társvezetője.

Mindenki előtt nyitott a RADAR-CNS-program, amely 2021-ig fut. A projekt résztvevői különösen olyan személyekkel lépnének kapcsolatba, akik érintettek a három, vizsgált idegrendszeri betegség valamelyikében. Az érdeklődők a projekt honlapján (www.radar-cns.org) található űrlap kitöltésével jelentkezhetnek.

Kis Endre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés