hirdetés
hirdetés

Megfigyelés

„Okos szemet” szereltek fel egy kínai osztályteremben

Az optikai rendszer árgus szemekkel figyeli, hogy a diákok mennyire koncentrálnak az órák alatt.

hirdetés

Márciusban, Kínában, „intelligens viselkedésmegfigyelő rendszert” avagy „okos szemet” szereltek fel egy hangcsoui középiskola egyik osztálytermében. A kicsit ijesztő szisztémát a gyerekek obszerválására fejlesztették ki, és a cél érdekében arcfelismerő technológiát alkalmaz. Így működik:

A termek elülső részében installált három kamera 30 másodpercenként az összes tanuló arckifejezését megvizsgálja, hogy kiderítse; vajon éppen meglepettek, szomorúak, mérgesek, vidámak, riadtak vagy éppen közönyösek-e.

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

A mozgásukat szintén nyomon követik.

A rendszer mind eközben valós időben informálja a tanárt, ha érzése szerint egy nebuló elkalandozott.

Az oktató az órák után az egyes diákok „átlagos” megnyilvánulásairól egy jelentésből szintén tájékozódhat. Ni Cejüan, az iskola igazgatója a Hangzhou hírportálnak azt mondta, a cél az, hogy a pedagógusok az okos szem segítségével a tanulók reakciói alapján fejleszthessék a módszereiket.

Ez idáig pozitívan hangzik.

Mindazonáltal itt még nincs vége a történetnek.

Az alapján, hogy mennyire figyelnek, a tanulókat egyszersmind osztályozzák is.

„Az órákra koncentráló diákok A osztályzatot kapnak, azok pedig, akiknek máshol jár az eszük B-t” – tette világossá Ni. Már pedig e megkülönböztetés néhány tanulónál súlyos következményekkel járhat, mivel, ha úgy érzik, hogy az elvárások alatt teljesítenek, a mentális egészségük sérülhet. A kérdés tehát az, hogy hosszú távon miként alakul a pszichéje az egyes állampolgároknak, ha már gyerekként tanulógépnek nevelik őket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés