hirdetés
hirdetés

Robotika

Objektumválogató robotot építeni nehéz

Úgy tűnik, amerikai mérnököknek most mégis sikerült megbirkózniuk a kihívással.

hirdetés

A szortírozás és elrendezés éppenséggel nem tartoznak a legnehezebb feladatok közé, és meglehetősen unalmasak. Elsőre azt gondolnánk, hogy a robotok a kisujjukból kirázzák az ilyen tevékenységeket, ám ez koránt sincs így. A kiemelés, felismerés és szétválogatás folyamatának betanítása egy robotnak történetesen rendkívül embert próbáló feladat.

Az MIT és a Princetoni Egyetem mérnökei most azonban kifejlesztettek egy robotikus rendszert, amely kiemelő-szortírozó képességével a raktári termékek elrendezésénél, vagy egy katasztrófa sújtotta területen a törmelékek eltakarításánál rendkívül hasznos szolgálatot teljesíthet.

A válogató robot (Forrás: MIT)

A szisztéma magját egy cserélhető megfogóval és tapadókoronggal felszerelt robotkar képezi.

A szakemberek által kidolgozott megragadó algoritmus lehetővé teszi, hogy miután az apparátus megvizsgál egy, a legkülönbözőbb tárgyakkal teleszórt tartályt, egyelőre az identitásuk ismeretének teljes hiányában, a formájuk alapján kiókumlálja, hogy miként kellene megmarkolni az egyes objektumokat.

Amikor ez megtörtént kiemeli őket a ládából.

Ezt követően egy kameraszett különböző szögekből lefényképezi a tárgyakat, és egy újfajta képösszehasonlító algoritmussal egybeveti őket a virtuális könyvtárában fellelhető fotókkal, hogy felmérje, melyek emlékeztetnek rájuk a legjobban.

A gép így beazonosítja, majd pedig a számukra fenntartott ládába helyezi az objektumokat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: MIT News, Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[219265] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés