hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Nemes feladattal bízta meg a SpaceX-et a NASA

Az Elon Musk büszkeségének számító cég rakétája adhatja meg a kezdő lendületet az amerikai űrügynökség egyik küszöbön álló, nagy horderejű missziójának.

hirdetés

Bár a Jupiter Európa nevű holdjának felszínét jégpáncél borítja, sok kutató azt gyanítja, hogy a rideg pajzs alatt földönkívüli létformákban bővelkedő, meleg víztakaró lappang.

Ugyan ezt az égitestet mostanáig csak távolról sikerült megfigyelni, a NASA egy ideje már elhatározta, hogy testközelből is tüzetesen meg fogja vizsgálni a bolygót.

Az éppen erre a célra szolgáló Europa Clipper nevű küldetés számára eredetileg az űrügynökség Space Launch System nevű rakétája adta volna meg a kezdő lökést, ám végül különböző természetű – például anyagi és technikai – okok miatt a SpaceX Falcon Heavy Rocket elnevezésű járművére esett a választás.

A rakéta előreláthatólag 2024 októberében, Floridában fog elrugaszkodni a Földtől.

A tanulmányozáshoz a Falcon Heavy Rocket első lépésben Jupiter-körüli pályára fog állítani egy kilenc tudományos műszerrel ellátott, sugárzástűrő szondát, amely 45 elrepülés során 25 és 2700 kilométer között ingadozó távolságokra fogja megközelíteni az Európát.

Forrás: NASA

A szondán egyebek mellett helyet kap majd egy radar, amely az Európa jeges kérgén áthatolva, a héj vastagságának meghatározása mellett felszín alatti tavak után fog kutatni.

A víztestek sótartalmának arányát és a hold mágneses mezőjének erősségét fedélzeti magnetométerével lesz képes megmérni az űrszonda. Az Európa anyagi összetételének feltérképezéséhez a járműre szerelt kamerák és egy spektrofotométer részletgazdag felvételei fognak támpontul szolgálni.

További mérőeszközök az égitest atmoszférájában vízgőz után fognak nyomozni, a meleg vízkitörések esetleges jeleinek azonosítása pedig egy különleges hőmérő készülék feladata lesz.

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés