hirdetés
hirdetés

Optika

Mozgatás nélkül vált fókuszt az új metalencse

Az MIT mérnökei létrehoztak egy optikai lencsét, amely a pozíciójának és a pozítúrájának módosítása nélkül is képes különböző mélységekben elhelyezkedő objektumok között váltogatni a fókuszt.

hirdetés

Régóta leginkább csiszolt üvegből készült lencsék számítanak az egyes képalkotó rendszerek központi elemének. Ezen átlátszó kellékek számára görbe kialakításuk teszi lehetővé, hogy a fényt egy pontra fókuszálják, és éles képeket kínáljanak.

A fókusz megváltoztatásához mindazonáltal gyakran a lencse fizikai mozgatására (elcsúsztatására, megdöntésére stb.) van szükség. Ezek a beavatkozások általában kiterjedt mechanikus alkatrészek segítségével hajthatók csak végre, az új komponensek azonban értelemszerűen csak tovább növelik a képalkotó eszközök tömegét és terjedelmét.

Az MIT mérnökei éppen ezért hoztak létre egy speciális, finomhangolható „metalencsét”, amely elmozdulás nélkül tud különböző mélységekben elhelyezkedő objektumokra fókuszálni.

A lencse nem szilárd üvegből, hanem egy átlátszó, „fázisváltó” anyagból, jelesül GSST-ből (germánium-antimon-szelén-tellúr) készül, amelynek atomszerkezete melegítés hatására átrendeződik, és eközben a vele találkozó fénysugár viselkedése is módosul.

Forrás: MIT

A kutatók apró, pontosan mintázott struktúrákat véstek az anyag felszínére, amelyek együttesen egyfajta, a fényt mindig a kívánt mértékben megtörő vagy visszaverő „metafelületként” funkcionálnak. Pusztán a környezet hőmérsékletének növelésével az anyag atomszerkezete megváltozik, és a lencse a felmelegedés hatására az aktuálisan „kiszemelt” tárgynál távolabbra helyezi a fókuszt.

Az egyelőre a fény infravörös tartományában folytatott képalkotásra alkalmazható új eszköz egyszer majd akár a jelenlegieknél diszkrétebb éjjellátó szemüvegek és okostelefonokba szerelhető, ultrakompakt hőkamerák előállítását is lehetővé teheti.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Technology Org)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[267772] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés