hirdetés
hirdetés

Régészet

Most derült ki, hogy meggyilkolták

Az 5500 éve halott fiatalember múmiája több mint 100 éve látható a British Museumban, de csak most derült ki, hogy meggyilkolták.

hirdetés

A Gebelein embert, akit a kutatók vörös haja miatt csak Gyömbérként emlegetnek, most komputertomográfiával megvizsgálták és kiderült, hogy halálát a bal lapocka alatti szúrt seb okozta. Daniel Antoine, a múzeum szakértője a The Timesnak elmondta, a kifejezetten izmos, 18-20 év körüli férfit olyan erővel szúrták meg, hogy csontja eltört és a tüdejét is megsebezték. Mivel nem látszanak rajta védekezés során szerzett sérülések, feltehetően meglepetésszerűen érte hátulról a támadás, vagyis egyáltalán nem védhette magát.

A szúrást egy legalább 12 cm hosszú és nem egészen 2 cm széles réz- vagy kőpenge okozhatta – nyilatkozta a The Timesnak Antoine. A 3D-s CT-felvételek lehetővé tették, hogy a belső szervek állapotát is megvizsgálják, és mivel a szöveteken nem látszik a gyógyulás nyoma, egyértelműen kijelenthető, hogy a szúrás okozta a halált. Antoine azt is elmondta, hogy a múzeum Egyiptomi részlegében a Rosette-i kő után Gyömbér a legnépszerűbb a látogatók körében.

Karosszékben
Gyömbért öt társával együtt a 19. század végén találta meg egy brit kutató az egyiptomi sivatagban, Gebelein lelőhelyen. A természetes módon mumifikálódott tetemeket - amelyek közül kettő férfi, egy nő volt, míg a másik kettő nemét nem sikerült megállapítani - oldalukra fektetve, magzati pózban elhelyezve temették el a fáraók előtti, predinasztikus kor emberei.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés