hirdetés
hirdetés

Régészet

Mit akarnak Indy kristálykoponyájától?

Beperelte az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című film készítőit egy belizei régész arra hivatkozva, hogy olyan tárgy által jutottak nagy haszonhoz, amit országából illegálisan vittek ki. A koponya azonban nem az, aminek mondják, egyszerű hamisítvány.

hirdetés

Jaime Awe, a Belizei Régészeti Hivatal igazgatója országa nevében indított pert a Paramount Pictures, a Lucasfilms és annak új tulajdonosa, a Disney ellen, amiért Belizéből kilopott tárgy kapcsán jutottak hatalmas profithoz, valamint a Mitchell-Hedges család ellen, amiért illegálisan tartják tulajdonukban a kristálykoponyát.

A történet az 1930-as években kezdődött, amikor Frederick A. Mitchell-Hedges angol utazó és kalandor bejelentette, hogy egy kristálykoponyát talált valahol Közép-Amerikában. De az is lehet, hogy már ez sem igaz, és minden jóval korábban kezdődött. Az angol férfi fogadott lánya, Anna ugyanis azt állítja, a koponyát ő fedezte fel az 1920-as évek közepén a mai Belizében lévő ősi maja város, Lubaantún piramisának belsejében.

Frederick A. Mitchell-Hedges
Frederick A. Mitchell-Hedges

A felfedezés pontos időpontját többször változtatták a család elbeszélői –­ írja a LiveScience. Az Indiana Jones-filmben a koponya életnagyságú, valójában azonban az eredeti valamivel kisebb, 12,7 cm magas, 17,8 cm hosszú és 12,7 cm széles. Gyönyörűen fényesre polírozott kvarckristályból készült. Megjelenésétől kezdve számos legenda övezte: azt terjesztették, hogy üvegszerű fényét attól kapta, hogy az ősök öt generáción át fényesítették. Mágikus erőt tulajdonítottak neki, azt rebesgették, hogy megvéd az ártó erőktől és képes parancsra gyilkolni.

Sokan vitatták a Mitchell-Hedges-mesék valóságtartalmát, végül Jane MacLaren Walsh, a Smithsonian Természettudományi Nemzeti Múzeum antropológusa megvizsgálta a kristálykoponyát és azt találta, hogy modern, nagysebességű, gyémántfejű eszközökkel csiszolták bizonyosan a 20. században, és semmi esetre sem korábban valamiféle prekolumbiánus technológiával. Walsh – miként az Archaeology Magazine-ban 2010-ben kutatásairól megírta – úgy véli, a koponyát nagy valószínűséggel röviddel azelőtt vették Londonban, hogy az állítólagos felfedezést bejelentették.

Jane MacLaren Walsh a kristálykoponyával
Jane MacLaren Walsh a kristálykoponyával

Adam Tracy, Awe ügyvédje a LiveScience-nek most azt nyilatkozta, ügyfele elsődleges célja, hogy visszakerüljön az országba a műkincs, hogy érvényesítse a nemzete jogát az ereklyéhez és az abból származó nyereséghez, valamint hogy tudassa a világgal, országa bármennyire is kicsike, mindent megtesz azért, hogy kultúráját és kulturális javait megőrizze.

Karosszékben
A kristálykoponya ma már mindenképpen nagy érték, hiszen turisták ezreit vonzhatja az országba, és a film kapcsán nyert haszon akkor is befolyt, ha a lelet, amelyre utalt, hamis. Vagyis nagy pénzről szól ez a per.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[119841] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés