hirdetés
hirdetés

Marsjáró

Méretes szakadás keletkezett a Curiosity kerekén

A szakemberek márciusi ellenőrzése alapján a károsodás kialakulása gyors volt.

hirdetés

A Mars a maga érdes felületével nem éppen ideális terület az előrehaladáshoz.  A talaj tele van kövekkel, és minden egyes éles darabka megköveteli a maga jussát a NASA Curiosity roverje alkatrészeinek épségéből. A rover kerekei tömör alumíniumból készültek, amely egy elég kemény anyag, de egy kedden közzétett, új képen viszont rongálódást lehet felfedezni az egyik kerék futófelületén.

Rongálódás látható a kerék futófelületén (Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

A NASA a március 19-i rutinellenőrzése folyamán vette észre a szakadást.

Az utolsó kontrollra január 27-én került sor, így a sérülés viszonylag friss. A kerék talpának amortizációja természetesen nem újkeletű probléma, de a kár mértéke immár jelentős.

A marsjáró a 2012 közepén bekövetkezett landolása óta 16 kilométert tett meg. Bizonyos horpadások és lyukak már 2013 óta díszelegnek a járművön. Amint azt a Curiosity-projekt menedzsere, Jim Erickson elmondta, a bal oldali középső kerék „kopási mérföldkőhöz közeledik”, de „a hat kerék megmaradt üzemi élettartama több mint elegendő ahhoz, hogy a jármű a küldetés keretében előirányzott összes helyre eljuthasson. „

A marsjáró jelenleg a Sharp-hegy régiójában, egy Murray-formáció elnevezésű térségben tartózkodik. A lenyűgöző hegy a leszálló egység landolási területeként szolgáló Gale-kráterben található meg. A NASA úgy tervezi, hogy a küldetésének megfelelően a rover még legalább 6 kilométert fog megtenni, és közben tüzetesen tanulmányozni fogja a Sharp-hegy alsó kőzetrétegeit.

Az űrkutatási hivatal azt reméli, hogy a további károsodások minimalizálásának érdekében az utazás alatt képes lesz elkerülni a túlontúl göcsörtös felületeket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: CNET)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés