hirdetés
hirdetés

Űrszonda

Menekülés a Jupiter árnyéka elől

A NASA elintézte, hogy november 3-án ne kelljen elbúcsúznia Juno nevű űrszondájától.

hirdetés

„Létfontosságú” manővert hajtott végre Juno nevű űrszondájával a NASA. A cél az volt, hogy a szerkezet a Jupiter „végzetes” árnyékát elkerülje.

A szeptember 30-án elkezdődött, 10 és fél órás művelet folyományaként a gázóriás november 3-án a Juno elől nem fogja eltakarni a Napot. Ez azért fontos, mert az űrszonda fotovoltaikus panelekkel működik, és ha sokáig nem éri napfény, az elektronikája lefagy, és a szerkezet felmondja a szolgálatot.

Koncepciórajz

A NASA eredeti forgatókönyvében eredetileg fel sem merült, hogy a műhold árnyékba sodródhat. A szerkezet számára kijelölt Jupiter-körüli pályán suhanva ez a veszély nem is fenyegetett volna. Amikor azonban 2016. július 4-én Juno az 53 napos keringési pályát elérte, a főhajtóműve meghibásodott, és az operátorok úgy döntöttek, hogy inkább nem piszkálják a motort, és a berendezést nem fogják tovább küldeni a végső célként meghatározott 14 napos keringési pályára. Mindez ugyanakkor azt jelentette, hogy külső beavatkozás nélkül később fél napig a Jupiter mindenképpen leárnyékolta volna az űrszondát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés