hirdetés
hirdetés

Környezetvédelem

Mégsem tiltják be az egyszer használatos műanyagokat

Már az iparági átalakulás is szinte megindult, de Semjén Zsolt, a kormány nevében visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltását szorgalmazó törvényjavaslatot. 

hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát. A betrjesztett törvényjavaslat elogadása előtti napon a kormány visszavonta azt – írta a HVG.

Az Európai Unió 2021-től tiltja be a könnyen helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, de a tagállamoknak csak 2025-ig szükséges 90 százalékkal csökkenteni ezeknek a használatát. Ez egy teljes gyártószektor technológiaváltását is jelenteni – ahogy tegnapi cikkünkben is írtuk –, amelyre a szakma már kezd felkészülni, sőt Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a törvénytervezet ismertetésekor elmondta, a tiltás körébe vont termékeket gyártó cégeknek 2020-tól kezdve évente 5 milliárd forintot biztosítanának technológiaváltásra, gépek beszerzésére. Mivel a törvénytervezet visszavonták, így nem lehet tudni, hogy mikortól vezetik be a tiltást.

A tilalom a hazánkban évente forgalomban lévő 350 ezer tonnányi műanyag csomagolásnak a 2-3 százalékát érintette volna, amelyre már vannak egyszerűen bevezethető, olcsó helyettesítők: „A súlyosan környezetterhelő műanyagok kiváltása 90 százalékban papírral, kisebb részben pedig komposztálható műanyaggal történik” – beszélt az alternatívákról Markos András, a Hesse Trade, nyomda- és csomagolóipari vállalat ügyvezetője.

(forrás: hvg.hu/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés