hirdetés
hirdetés

LHC

Részecskefizika: van valami furcsa és megmagyarázhatatlan

A részecskefizika Standard Modelljének felülírására potenciálisan alkalmas, vagyis forradalmi felfedezést tehettek a Nagy Hadronütköztető szakemberei.

hirdetés

A megfigyeléseik egész pontosan mostanáig nem identifikált részecskék vagy erők létezésére utalnak.

Egy LHCb nevű kísérlet keretében az elemi részecskék összeütközésekor nagy számban keletkező, ám rögtön müonokra vagy elektronokra lebomló, ún. „szépséges kvarkokat” (beauty quarks) tanulmányozták a tudósok. A részecskefizika Standard Modellje szerint a szépséges kvarkok egyenlő eséllyel esnek szét müonokra vagy elektronokra, az új tesztek eredményei viszont mindezt cáfolják.

Az öt évig tartó vizsgálatok alapján az arány 85:100, mégpedig az elektronok javára (többször keletkezik elektron, mint müon).

Forrás: CERN

A szakemberek azt állítják, hogy ezt a valószínűségben megmutatkozó anomáliát csakis a tudomány számára mostanáig ismeretlen entitás okozhatja.

Paula Alvarez Cartelle, a tanulmány egyik vezető kutatója azt mondta, hogy ez az eredmény „izgalmas utalásokkal szolgál egy új alapvető részecske vagy erő létezésére, amely a különböző típusú részecskékkel eltérő módon lép kölcsönhatásba.”

A szakember szerint a folyamatosan beérkező adatok egyre inkább erősítik ezt a feltételezést.

Konstantinos Petridis, az értekezés társszerzője szerint a világegyetem komponenseire vonatkozó ismereteink igencsak hiányosak, konkrétan nem tudjuk például, hogy az univerzum 95 százalékát mi alkotja, és miért ilyen nagy az egyensúlyhiány az anyag és az antianyag között. A tudós úgy véli, hogy egy új alapvető erőhatás vagy részecske felfedezése akár az ezekhez hasonló fundamentális kérdések megválaszolásában is áttöréshez vezethet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés