hirdetés
hirdetés

Lunar

Még több pénz jut a Google Holdra szálló versenyére

A cégóriás a résztvevők lelkiismeretes és buzgó munkájának láttán emeli a viadal összdíjazású kereteit.

hirdetés

Már csaknem 10 éve, hogy a Google és az Xprize közösen elindította a „holdűrhajó-viadalát”, és most némi források felszabadításával még tovább ösztönzi a versenyben maradt vetélytársak célba érését.

A szervezők 4,75 millió dollárral emelik a  Milestone Prize költségvetését.

A cégek szerint mindez azért történik, hogy elismerjék a Holdra irányuló versenyben felmutatott, merész technológiai teljesítmények tökéletes komolyságát. A még talpon maradt konkurensek két díj megszerzéséért küzdenek. Ezek a Lunar Arrival és a Soft Landing Milestone Prize díjak. A Lunar Arrival és az 1,75 millió dollár győztese az lesz, akinek űrhajója legalább egyszer körberepüli a Holdat, vagy minimum megpróbál leszállni a bolygó felszínére (még ha belé is csapódik). A Soft Landing 3 millió dollárjának kiérdemléséhez a csapat járművének a Földre visszaküldött jelekkel be is kell bizonyítania, hogy a landolást sikeresen végrehajtotta. A masinának ezen felül még további 500 métert is meg kell tennie, hogy közben részletgazdag fotókat és videókat is haza tudjon küldeni róla.

Google Lunar Xprize díjának lényege, hogy magánfinanszírozású űrhajók kifejlesztését ösztönzi. Ha a jelenlegi trend folytatódik, állami hivatalként a NASA sem ülhet ölbe tett kézzel, ha technológiai téren versenyben kíván maradni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés