hirdetés
hirdetés

Robocop

Mechanikus zsaruval bővült a dubai rendőrállomány

Robocop a bánatos járókelők megvigasztalása mellett akár a bűnelkövetők kézre kerítését is lényegesen előmozdíthatja.  

hirdetés

Nemrég szolgálatba lépett a világ első robotzsaruja.

Robocopot, a dubai rendőrség legfrissebb tagját május 22-én a Fourth Gulf Information Security Expo and Conference nevű információbiztonsági kiállításon mutatták be a fejlesztők.

Körülbelül 178 centiméter magas, a tömege pedig hozzávetőlegesen 100 kilogramm. Az android képes már-már emberi kapcsolatot is létesíteni a helyi lakókkal és a turistákkal. Érzelemfelismerő detektorával az újdonsült közeg 1,5 méteren belül azonosítja az egyes emberek kézmozdulatait és a testbeszédüket is. Robocop képességei nem merülnek ki ennyiben – a vizsgált személyek arckifejezéseiből azt is le tudja olvasni, hogy az illető pillanatnyilag derűs, bánatos vagy éppen ingerült kedélyállapotban van-e.  Feltéve, hogy búsulunk, a robot még arra is kísérletet tesz, hogy megvigasztaljon bennünket.

Robocop fogadja a vendégeket (Forrás: Dubai Police Smart Services Deptartment)

Ami még fontosabb, ha bűnüldözésről van szó, a mechanikus szerv a dolgok internetje, a mesterséges intelligencia és egyéb okos technológiák bevetésével az arcfelismerő rendszerén keresztül az elkövetőket is megkísérli beazonosítani. A navigációs képessége lehetővé teszi, hogy a környezetét feltérképezve haladás közben is könnyedén eligazodjon.

Egy beépített táblagéppel Robocop verbális kapcsolatba tud lépni az emberekkel, hat nyelven beszél, esetlegesen megválaszolja a hozzá intézett kérdéseket, továbbá módjában áll kezet fogni, valamint tisztelegni is.

Amint azt Khalid Nasser Al Razzouqi dandártábornok, a dubai rendőrség intelligens szolgáltatásokért felelős részlegének igazgatója elmondta, Robocop a szervezet legújabb intelligens fejlesztése, és arra tervezték, hogy segítsen a bűn elleni küzdelemben, a közbiztonság fenntartásában, illetve az emberek boldogságszintjének növelésében is.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés