hirdetés
hirdetés

Azonosítás

Már a chipbeültetések korszakát éljük

Az egyik legfontosabb brit szakszervezeti testület hiába intette óva a munkáltatókat a gyakorlat bevezetésétől.

hirdetés

Az Egyesült Királyság fő szakszervezeti testülete (CBI) óva intette a munkáltatókat attól, hogy a biztonság és a kényelem növelése érdekében elkezdjenek chipeket ültetgetni az alkalmazottaikba.

Elkésett.

Egy BioTeq nevű cég például már forgalomba hozta a maga orvosi minőségű NFC (egy rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény) és RFID (automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia) chipjeit, és még az implantációjukat is elvégzik. Steven Northam, a vállalat vezérigazgatója szerint a BioTeq már 150 implantátumot értékesített az Egyesült Királyságban.

A vásárlók idáig főleg magánszemélyek voltak, de bizony néhány pénzügyi és mérnöki vállalat már szintén felbukkant a vevők között, melyek aztán „el is látták” lapkákkal a dolgozóikat.

A chipek a hüvelyk- és a mutatóujj közötti húsba kerülnek, és egy kézmozdulattal például ajtónyitásra, illetve autók beindítására is alkalmasak lehetnek.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

Fontos orvosi információk eltárolására is felhasználhatók.
Egy svéd Biohax nevű cég is már számos brit jogi és pénzügyi társasággal tárgyal, hogy mikrochipeket telepítsen az alkalmazottaikba. Ezek közül az egyik több százezer fős személyzettel rendelkezik. Az ilyen vállalatok érzékeny dokumentumokat kezelnek, amelyekhez jobb, ha csak az illetékesek rendelkeznek hozzáféréssel. A személyazonosító chipek szerepe ilyenkor kardinális lehet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: TechRadar)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés