hirdetés
hirdetés

Tapasz

Mágneses tapasz a bőrrák sejtjeinek elpusztításához

A jelenleg is folyó tudományos kísérletek némelyike azt sugallja, hogy bizonyos daganatos betegségeket a tumor sejtjeinek felmelegítésére és elpusztítására szolgáló, mágneses nanorészecskékkel is meg lehet gyógyítani.

hirdetés

Indiai kutatók ezen technológia alkalmazásával most például a bőrrák potenciális leküzdéséhez tudtak egy új módszert kitalálni. Úgy tűnik, hogy az ilyen típusú tumorok kezelésében egyszerű nem invazív tapasszal is jelentős sikereket lehet elérni.

A technológiát az Indiai Tudományos Intézet tudósai fejlesztették ki. Ebben az esetben a nanorészecskéket egy úgynevezett elektrosztatikus szálképzés (electrospinning) nevű eljárással állítják elő. Ezen procedúra folyamán az alapanyagokat egy elektromos mezőn keresztülhúzva hozzák létre a mikroszkopikus szálakat. Jelen esetben a nanorészecskék egy vasoxid és egy biológiailag lebomló polimer keverékei, amelyek sebészeti szalagra tapasztva, mágneses mező alkalmazásával felmelegíthetőek. In vitro teszteken ez a felmelegített tapasz emberi rákos sejtvonalak megsemmisítésében sikeresnek bizonyult.

Forrás: Kaushik Suneet
Forrás: Kaushik Suneet

A bíztató eredmények ellenére a kutatót azt állítják, hogy egyelőre gyerekcipőben jár a gyógymód, és sok időnek kell még eltelnie mígnem a klinikai bevezetése is megkezdődhet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[261581] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés