hirdetés
hirdetés

Zöld energia

Luxuskemping ökokapszulában

Repülővel és pótkocsival is a helyére szállítható az önellátó, „hordozható” nyaraló.

hirdetés

Egy szlovák cég legújabb fejlesztése a fényűző kemping élményével ajándékozza meg a felhasználóit. A Nice Architects által tervezett Ecocapsule tulajdonképpen egy tojásdad, hordozható nyaraló, amelynek működtetéséhez kizárólag a szél és a Nap energiájára, illetve esővízre van szükség. A megfelelő mennyiségű konzerv felhalmozása mellett a természet lágy ölén határozatlan ideig befészkelhetjük magunkat a vityillóba. A kb. 4,4 méter hosszú és 1,7 tonna tömegű hajlék akár kutatóállomás, menedékhely, vagy akár bérelhető szálláshely gyanánt is alkalmazható. A kecó várhatóan idén ősszel bemutatott, második generációs verziója előreláthatóan 2016-ban fog debütálni a piacon. A 2.0-ás változat a hírek szerint két személy számára fog fekvőhelyet biztosítani, valamint egy konyhá(cská)t, egy zuhanyzót, klímaberendezést és még néhány konnektort is tartalmazni fog. Az „ingó ingatlan” még egy vízmentes toalettel is fel lesz szerelve, amely hamvasztásos módszerrel fog megszabadítani bennünket a feleslegünktől.

Ecocapsule (Forrás: Nice Architects)

Formatervezett burkolat Az Ecocapsule tojásszerű alakja csökkenti a kulipintyó külső felületét, amellyel a lakótér méretének megtartása mellett mérsékelhető a hőveszteség. Jó hír, hogy akár egész évben elidőzhetünk a kégliben; a létesítmény hőszigetelését a két, alumíniummal megerősített polikarbonát fal közé szorított vékony aerogélréteg biztosítja.

Energiaellátás Az Ecocapsule-okban egy 750 wattos szélturbina és egy 600 wattos napelem szolgáltatja az energiát. Feltételezve, hogy a külső hőmérséklet -25 és 40 Celsius fok között marad, a kapszula saját erőből képes fedezni a bentlakók erőforrásigényeit.

Energiatárolás Az energiatermelés erőteljes visszaesése esetén egy 9744 wattórás akkumulátor veszi át az irányítást, amely öt napig képes kielégíteni a felhasználók energiaigényét. Teljesen feltöltött akkumulátor esetén a rendszer a napelemek felől érkező többletenergiát a víztároló felhevítésére használja, amellyel például zuhanyzáskor komoly tehertől szabadítja meg a vízmelegítőt.

Ecocapsule (Forrás: Nice Architects)

Esővíztároló A kapszulán leszivárgó és egy kerámiaszűrőn keresztülcsörgedező esővíz (ideiglenes) végállomása egy, a padló alatt kialakított és megközelítőleg 5,5 hektoliteres tartály. Csordultig telt állapotában a tároló két embert három hétig képes ellátni a szükséges vízmennyiséggel. A mosdó és a zuhanyzó felé elektromos szivattyúk révén áramoltatott vizet egy membránszűrő szabadítja meg a kosztól és a baktériumoktól. Vészhelyzetben akár lábbal hajtott pumpákkal is mozgásba lendíthetjük az életadó folyadékot.

Intelligens interfész A rendelkezésre álló energiaszint és vízmennyiség ellenőrzéséért egy okostelefonról vagy tabletről vezérelhető, központi számítógép a felelős. A komputer emellett azt is megbecsüli, hogy még mennyi ideig elegendőek az általa felmért tartalékok. Az informatikai rendszer emellett az esőzéséket, a páratartalmat és a külső hőmérsékletet figyelő szenzorokkal is folyamatos kapcsolatban áll. A kevésbé napos és szeles időszakokban a számítógép esetlegesen a zuhanyzás idejének lerövidítését, vagy a belső hőmérséklet szabályozását javasolhatja a lakóknak.

Ecocapsule (Forrás: Nice Architects)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés