hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Lezuhant egy helikopter-matuzsálem

Gyakorlórepülés közben zuhant le szerdán Vietnamban egy UH-1 (Huey) típusú, amerikai gyártmányú helikopter, amely még az 1975-ben véget ért vietnami háborúból származik. A fedélzeten lévő mind a négy vietnami katona életét vesztette.

hirdetés

Az UH-1 (Huey) típusú helikopter nyolc perccel azután eltűnt a radarképernyőkről, hogy felszállt a Ho Si-Minh-városi Tan Son Nhat légitámaszpontról. A roncsokat később a város környékén, egy szántóföldön találták meg. Egyelőre nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget.

Az UH-1 leszállás közben
Az UH-1 leszállás közben

Az UH–1 Iroquois egy amerikai fejlesztésű és gyártású többcélú katonai szállítóhelikopter. Beceneve Huey, a hivatalos Iroquois megnevezést a gyakorlatban nem használták. A Huey az ’50-es években a gázturbina meghajtású helikopterek fejlesztésével foglalkozó Bell Helicopters többszörösen továbbfejlesztett változata, amelyet az amerikai hadsereg megbízására tervezett a cég. A HU a helicopter utility, azaz a "kiszolgáló helikopter” kifejezést takarja, és ebből a betűszóból ered a Huey becenév. A típust a vietnámi háború során széles körben alkalmazta az amerikai és a dél-vietnámi hadsereg is.

Az állami média szerint a vietnamiak mintegy ötven Hueyt zsákmányoltak az amerikai kivonulás után, és sokat közülük máig használnak kiképzésre, mentőakciókra.

(forrás: MTI, Index, GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés