hirdetés
hirdetés

LIDAR

Lézeres távérzékelési rendszert tesztelnek repülőkön

LIDAR-ral felvértezve a légi közlekedési eszközök még egy lépéssel közelebb kerülhetnek a tökéletes automatizációhoz.

hirdetés

A Boeing és a Japanese Aerospace Exploration Agency (JAXA) augusztus 2-án bejelentette, hogy repülőkőn is elkezdik tesztelni a LIDAR (lézer alapú távérzékelés) rendszereket. Az amerikai repülőgépgyártó és a japán űrügynökség még 2010-ben állt össze, hogy légi közlekedési eszközök számára is lehetővé tegye a technológia felhasználását. Jövőre a FedEx egyik új Boeing 777 Freighter gépén teszik próbára a JAXA LIDAR-szisztémáját.

A LIDAR lézerimpulzusokat használ a hatósugarán belül eső akadályok távolságának felméréséhez. A radarokhoz hasonlóan a LIDAR is elektromágneses sugárnyalábot lő ki az objektumok felé, és a róluk visszaverődő jelek megmérésével térképezi fel a területet. A különbség, hogy míg a radar rádióhullámokat használ, a LIDAR látható fényt vesz igénybe a feladat elvégzéséhez. Mindkét technológiának van előnye és hátránya is. Míg a LIDAR élesebb képet nyújt, és hatótávolsága is hosszabb, sok olyan objektumon (pl. felhőtakaró) képtelen keresztülhatolni, amelyeken a radar jelei könnyedén átjutnak.

Forrás: 123rf

Jelen esetben ugyanakkor a két cég semmiféle időjárási jelenségen nem kívánja átvergődni magát, hanem éppenséggel „látni akarják” az őket környező természeti viszonyokat. A LIDAR –nak elméletileg már 11 mérföld messziről érzékelnie kell a légmozgásokat és a turbulenciákat. A lézerimpulzusok használatával és a porról vagy más részecskékről visszaverődő fénynyalábok megmérésével a pilótának fogalmat kell tudni alkotnia a lézersugár egyes részein uralkodó szél sebességéről. Az atmoszférikus körülmények pontosabb meghatározásával a pilóták könnyebben kijelölhetik az utazás legproblémamentesebb útvonalát.

A LIDAR a tökéletesen önvezető autók technológiájának egyik sarokköve, és radarral, kamerákkal, illetve más érzékelőkkel kombinálva ez a rendszer teszi lehetővé a járművek számítógépe számára, hogy „lássa" az őt körülölelő világot. Valószínűleg nem szükséges részletezni, hogy lézer alapú távérzékelés telepítése hova vezethet egyszer a repülőknél.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés