hirdetés
hirdetés

Internet

Meglévő távvezetékek beborítása internetkábellel

A Facebook Bombyx néven létrehozott egy robotot, amely immár akár a levegőben húzódó távvezetékeket is le tudja fedni száloptikás internetkábelekkel.

hirdetés

Bár a száloptikás internetvezetékek a fémkábelekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek, a hasznosíthatóságukat korlátozza, hogy általában a föld alá kell lefektetni őket. A Facebook szerencsére nemrég kifejlesztett egy robotot, amely akár a már létező, levegőben kifeszített távvezetékekre rátekerve is fel tudja húzni ezeket a kábeleket.

Ez az új távkapcsolatteremtő kreatúra a „selyemhernyó” szó latin megfelelője után a Bombyx elnevezést érdemelte ki magának. A szerkezet úgy működik, hogy a meglévő vezetékeken végig kúszva gyakorlatilag rájuk tekeri az optikai kábeleket.

A tervek szerint az egyelőre még fejlesztés alatt álló robot végleges fejlettségi fokán egy kilométernyi távvezetéket akár 90 perc alatt is képes lesz beborítani az internetkábellel.  Az akadályok külső segítség nélküli megkerüléséhez a Bombyx a gépi látás technológiáját veszi igénybe.

Bombyx (Forrás: Facebook)

A technológia kifejlesztése közben, kisebb fejtörést okozott, hogy egy, a hagyományos száloptikai kábelből kellően hosszú szakaszt tartalmazó robot már túl nehéz volt ahhoz, hogy a távvezetékek ne szakadjanak ketté a súlya alatt. Ezt a nehézséget úgy sikerült áthidalni, hogy a szakemberek a magok számát negyedére zsugorítva a töredékére tudták leszorítani az internetkábel tömegét. A Facebook szerint a kialakítás megváltoztatása nem okoz akkora visszaesést a teljesítményben, hogy a drót ne tudná az elvárt sávszélességgel kiszolgálni az útba ejtett lakásokat és vállalkozásokat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés