hirdetés
hirdetés

Tudomány

Léteznek a különös hangok?

Különböző tudományágak képviselői gyűlnek össze jövőre Máltán, hogy megvitassák tapasztalataikat az új tudományágról, az archaeo-akusztikáról.

hirdetés

Régészek, zenetörténészek, akusztikusok, a tudomány számos területének képviselői vitatják meg a legfrissebb kutatásokat a hang és a zene szerepéről a régészet világában 2014 februárjában Máltán. A konferencia központjában az a kérdés áll, szerepet játszott-e, és, ha igen, milyent, az akusztika az ókori építészetben, kultikus szertartásokban és ez miként érhető tetten manapság a régészetben – idézi a Popular Archaeology Linda Eneixnek, az Ősi Templomok Kutatási Alapítvány elnökének, a konferencia szervezőjének szavait.

A konferencia kiemelt témája lesz: a Kr. e. 2000 körül épített Stonehenge, amelyről egyes régészek úgy vélik, masszív álló köveinek belső felülete azért enyhén homorú, hogy jobban verje vissza a hangot és így hatékonyabban töltse be rituális szerepét, éppúgy mint jóval később a középkori templomok, amelyeket úgy építettek meg, hogy a bennük visszaverődő hangok fokozzák a vallásos élményt.

Göbekli Tepe éneklő oszlopa
Göbekli Tepe éneklő oszlopa

A másik téma az írországi New Grange, a Kr. e. 3200 körül emelt megalitikus sírépítmény, amelynek belső terében különös visszhang támad – de kizárólag férfihangra. A harmadik téma a máltai Hal Saflieni Hypogeum, a 6000 éve a fölbe három szint mélyen vájt neolitikus sír- és vallási építmény, ahol amelyben bizonyos ponton a halk férfihang is tisztán hallható mind a három szinten.

A negyedik kiemelt téma a dél-törökországi Göbekli Tepe, ahol egy 12 ezer éves kör alakú kőstruktúrát tártak fel, amelynek egyik embert ábrázoló mészkőoszlopa "énekel", amikor tenyérrel megütik. Az oszlop díszes övet viselő embert ábrázol, amely ugyan T alakú, feje kivehetetlen, de két kezét hangsúlyosan faragták ki, torka körül pedig eddig nem azonosított szimbólumok vannak.

Karosszékben
A máltai hipogeumot 1902-ben fedezték fel, amikor egy építőmunkás csatornaásás közben beleesett egy sírkamrába. Egyedülálló műemlék, ami semmihez sem hasonlítható. Nem tudják kik gyakorolták ott hitüket és kiket temettek oda, mert a közelben nincs hasonló korú település. Az Alvó hölgyet a felső szinten találták meg. A hipogeumba naponta 80 látogatót engednek be 10 fős csoportokban, vezetővel. Olyan nagy az érdeklődés, hogy napokkal előbb be kell jelentkezni.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[133681] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés