hirdetés
hirdetés

Magfúzió

Letesztelik az óriási kísérleti fúziós reaktor üzemanyagát

A Közös Európai Tóruszban lebonyolított magfúziós tesztek a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor megakísérletének főpróbái lesznek.

hirdetés

A nagy-britanniai Közös Európai Tóruszban (JET),  a majdani, óriási kísérleti fúziós erőművet, avagy a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktort (ITER) működtető üzemanyag tesztje júniusban előreláthatólag megkezdődik. Decemberben a kutatók a hidrogén ritka és radioaktív izotópjának számító tríciummal bizonyos fúziós kísérleteket már végrehajtottak a létesítményben.

Maga a JET a 22 milliárd dolláros ITER tized akkora modellje.

Forrás: EUROfusion (CC BY 4.0)
Közös Európai Tórusz (Forrás: EUROfusion [CC BY 4.0])

A júniusi üzem folyamán a tríciumot ugyanannyi, a hidrogén másik izotópjaként számon tartott deutériummal fogják összeereszteni. Az ITER ezzel az üzemanyag-keverékkel igyekszik majd olyan fúziós reakciót előidézni, amely a befektetettnél több energiát fog előállítani. A reaktor feladata az lesz, hogy a deutériumot és a tríciumot plazmaállapotúvá melegítse, egészen addig a szintig, mígnem ezek az izotópok héliummá egyesülnek, ami már elegendő hőt fog termelni a további fúziós reakciók megvalósulásához.

A JET-ben lebonyolított tesztek a kutatóknak segíthetnek megjósolni, hogy a plazma miként fog viselkedni az ITER tokamakjában, és a tapasztalatok megkönnyíthetik az energiatermeléshez szükséges optimális technológiai környezet kialakítását. 

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Nature)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[267643] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés