hirdetés
hirdetés

Űrutazás

Lenyűgöző 4K-videó a Marsról

Egy brit űrdokumentalista vállalat összevágott egy elképesztő videót a NASA roverjei által készített fotókból. A felvételeket a három Mars-expedícióban résztvevő rover készítette, közvetlenül a bolygó felületén. Nézzen szét a Marson! 

hirdetés

Az ElderFox, űrkutatási dokumentumfilmeket készítő cég a közelmúltban feltette az új Mars mozaik-mozit csatornájára. Dőljön hátra, pihenjen és élvezze az utazást egy másik világ felszínén.

 

A felvételeket a három Mars-expedícióban résztvevő három rover – a Spirit, az Opportunity és a Curiosity – készítette. A NASA csapat nem hivatalos helyiségneveket is adott a Marson található különböző területeknek, amelyeket a képernyő bal alsó sarkában láthatunk.

Gyakori kérdés, ami manapság felmerül, hogy miért nem látunk élő közvetítést a Marsról? Ezen a területen a legnagyobb kihívás az, hogy a roverek miként küldhetik vissza az adatokat a Földre. A Curiosity 32 kilites sebességgel képes az adatokat a Földre küldeni, de amikor a rover csatlakozik a Mars orbitális pályához, akkor másodpercenként 2 megabites sebességet is el tud érni. Ez a kapcsolat azonban csupán 8 percig képes fennmaradni, amennyi egy marsi nap, így érthető, hogy egy HD-videó átküldése nagyon sok ideig tartana. Mivel a Marson semmi nem mozog, érdemesebb fotókat készíteni és azokat visszaküldeni a Földre. A 4K-videó abból a több mint 1000 fényképből állt össze, amit a Curiosity készített egy hét alatt, 2019. november 24-e és december 1-je között. Az egyenként 1,8 milliárd pixelt tartalmazó képek szinte bármekkora nagyítást minőségromlás nélkül mutatnak.

A rover felfedezett egy különleges területet, amelyet Glen Torridonnak neveztek el, ahol nagymennyiségű agyagot fedeztek fel. A Marson található agyag egyértelműen jelzi a víz korábbi jelenlétét a Marson, ez tagadhatatlan bizonyíték arra, hogy a vörös bolygó egykor vizes bolygó volt.

A Curiosity az egyetlen rover, amely továbbra is aktív a Marson, a Spirit és az Opportunity sajnos tönkrement a bolygó másik oldaláán lévő rideg körülmények között. A Spirit egy homokdűnében megrekedt és nem érte a nap, így 6 év után lemerültek az energiacellái. Az Opportunity 14 éven át barangolt a Marson és elképesztő felfedezéseket tett, 2019-ben vesztette el a NASA, amikor hatalmas porviharba keveredett és gyakorlatilag megfagyott.

 

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: ElderFox)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés