hirdetés
hirdetés

Hangszigetelés

Légies anyag tompíthatja a repülők zaját duruzsolássá

Egy habcsókszerű, grafén alapú anyag akár 80 százalékkal is csökkentheti a repülőgép-hajtóművek által csapott fülsüketítő lármát.

hirdetés

A grafén-oxid-polivinil-alkohol aerogél tömege köbméterenként 2,1 kilogramm, amivel állítólag minden idáig alkalmazott hangszigetelő anyagnál könnyebb.

A Bath-i Egyetem tudóscsapata úgy véli, hogy ha a repülők építésekor a hajtóművek ilyen szigetelést kapnának, az általuk gerjesztett zajt akár 16 decibellel is le lehetne tompítani. Mindez a sugárhajtóművek 105 decibeles zaját a hajszárítók hangerejét megközelítő tartományokba süllyesztené.

A „habcsókszerű”, rendkívül könnyű anyag a repülő össztömegének növelése nélkül a hajtómű gondoláiba integrálva szolgálhatna hangtompító közegként.

Forrás: Bath-i Egyetem

A csapat jelenleg az aerogél hőelvezető képességének javításán dolgozik, aminek az üzemanyag-hatékonyság, illetve a biztonság szempontjából lehet különösebb jelentősége.

A speciális anyag gyártásának menetét a Nature Scientific Reports folyóiratban részletezték a tudósok.

Az eljárás folyamán grafén-oxid és egy polimer folyékony kombinációjába a tojásfehérje felveréséhez hasonló módon légbuborékokat juttatnak, majd pedig ezt az anyagot egy speciális fagyasztásos procedúrával (freeze-casting) megszilárdítják. Habcsókszerű felépítése miatt az aerogél így is légiesen könnyű marad.

Ugyan a teszteléshez jelenleg csupán repülőipari partnerek segítségét veszik igénybe a kutatók, elmondásuk szerint az anyag felhasználása autómotorok vagy helikopterek egyes paneljeinek gyártásában is kifejezetten célszerű lehet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[273325] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés