hirdetés
hirdetés

Felemelkedés

Lebegtetés fénnyel

A Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak kizárólag LED-ekből származó energia (értsd: fény) felhasználásával sikerült két kis műanyaglapkát a levegőbe emelniük.

hirdetés

Jóllehet, a tudósok korábban ugyanezt a fizikai jelenséget mikrofolyadékos eszközökben láthatatlan aeroszolok lebegtetésére már igénybe vették, „kitapintáshoz” kellően nagy tárgyak esetében ugyanezt célt mindmáig nem tudták elérni.

Jelen esetben egy ceruza keresztmetszetének átmérőjével egyező szélességű, műanyag Mylar-lapkákat sikerült elszakítani a talajtól. A kísérletek folyamán a LED-ekkel felmelegítették a lapocskák speciális anyaggal bevont alsó oldalát, és ennek hatására a fecnik alatti levegőrészecskék mozgásba lendültek. A kísérleti kellékeket végeredményben ezek a molekulák tolták fel a magasba.

A feltételezések szerint ezt a „varázsszőnyeg-effektust" többek között a mezoszféra megismeréséhez lehet indokolt alkalmazni. A légkör ezen tartománya a fejünk felett 50 és 85 kilométer között húzódik meg, és nehéz tanulmányozni, mivel nem igazán tudunk hozzáférni. Ezzel a nehézséggel már csak azért sem ártana megbirkózni, mivel a Mars légkörében a nyomás hasonló a Föld mezoszférájáéhoz, vagyis ez utóbbi tartomány tüzetes vizsgálata a marsi technológiák kimunkálását is jelentős mértékben megkönnyíthetné.

A kutatók éppen ezért most egy olyan repülési rendszer kifejlesztését fontolgatják, amely ezzel a fényüzemű lebegtető technológiával a vizsgálatokhoz szükséges szenzorokat immár megbízható módon juttathatja majd fel a mezoszférába.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[267265] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés