hirdetés
hirdetés

Lázadók gyújtották fel az agyaghadsereget?

Kínai régészek az agyaghadsereg 110 újabb harcosát tárták fel. Megállapították azt is, hogy a lelőhelyen szándékos gyújtogatás történt.

hirdetés

Az újabb életnagyságú szobrokra, lovakra, valamint kocsikra és fegyverekre Csin Si Huang-ti császár mauzóleuma közelében találtak rá az észak-kínai Hszian közelében. Találtak még 11 másik szobrot is, de azokat még nem tárták fel. Sen Maoseng, a Csin Si Huang-ti agyagkatonák és -lovak Múzeum igazgatóhelyettese az AFP-nek elmondta, hogy az újabb agyagfigurák olyan jó állapotban kerültek elő, hogy a színezésük is jól látszik. Sen szerint az egyes figurákon meglepően jó állapotban maradtak meg a színek, holott arra lehetett volna számítani, hogy annyi év után mostanra teljesen kifakulnak.

Előkerült egy olyan pajzs például, amelyet a források szerint a Csin-dinasztia (Kr. e. 221-Kr. e. 206) idején a katonák valóságosan is használtak. A pajzsot vörös, zöld és fehér geometrikus minták díszítették és mérete, valamint ritka díszítése miatt a régészek úgy vélik, magas rangú katonák használhattak ilyet. Hszü Vejhung vezető régész az AFP-nek azt is elmondta, hogy a most feltárt katonák szeme fekete vagy szürkésbarna színű, sőt az egyik harcosnak vörös szemet készítettek fekete pupillával. Az agyaghadsereg egy részén égésnyomok figyelhetők meg. A kutatók között régóta vita dúlt arról, hogy véletlen égésről vagy gyújtogatásról volt-e szó, most fény derült arra is, hogy még az ókorban szándékosan szítottak tüzet a lelőhelyen. Sen szerint több régész úgy véli, hogy az a Hszian Jü gyújthatta fel a hadsereget, aki a Csin-dinasztia ellen vezetett sikeres katonai felkelést, majd megalapította a Han-dinasztiát.

Karosszékben

Csin Si Huang-ti (Kr. e. 260-Kr. e. 210) egyesítette Kínát, amelynek uralkodója lett, ezért nevezik Első Császárnak. Életnagyságú agyaghadseregét – amely feltehetően sírját őrzi, amelyet azonban még nem találtak meg – 1974-ben fedezték fel. 

Eddig mintegy 7600 katonát tártak fel, de becslések szerint még legalább 400 rejtezik a földben. A katonák teljes korabeli hadi felszereléssel hadrendben álltak 4 méter mélyen a földben, lovakkal, kocsikkal és kísérő személyzettel együtt. Kína és a világ egyik legnagyobb régészeti felfedezése az agyaghadsereg feltárása.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés