hirdetés
hirdetés

Kisbolygó

Beletúrt egy aszteroidába a NASA

Hosszú vizsgálódást követően, kissé keresetlen módon kőzetmintát vett egy aszteroidából a NASA OSIRIS-REx nevű űrszondája.

hirdetés

A gép már évek óta kerülgette a Bennura keresztelt kisbolygót, többek között azért, hogy kijelölje az optimális helyet az égitest megcsapolásához. Az amerikai űrügynökség végül úgy döntött, hogy egy Nightingale-nek (Csalogány) becézett kráterben fogja végrehajtani a manővert.

Miután az OSIRIS-REx elhagyta a 770 méteres magasságban húzódó keringési pályáját, idegtépő lassúsággal kezdett el közeledni az aszteroidához. Amikor a távolságot sikerült kellő mértékben lerövidíteni, a gép a robotkarjával belevágott a Bennu felszínébe. Az űrszonda itt egy löket nitrogéngázzal felverte a port és a kavicsokat, majd pedig a mintavételi fejével begyűjtött valamennyit az anyagból.

Az Osiris REx mintavételhez közeledik a Bennu kisbolygóhoz (Koncepciórajz; Forrás: NASA)
Az Osiris REx kőzetmintavételhez közeledik a Bennu kisbolygóhoz (Koncepciórajz; Forrás: NASA)

Ha a homokból és kőzetből nem sikerült elegendő mennyiséget összeszedni, a szerkezet a műveletet egyszer-kétszer még meg tudja ismételni. Ha az akció eredményes volt, az OSIRIS-REx a zsákmányt behelyezi egy visszatérő kapszulába, majd pedig 2021 márciusában hazahozza (a Földre). A kapszula az ütemterv szerint 2023 szeptemberében fog leválni az űrszondáról, hogy aztán a bolygónk atmoszférájába lépjen, és optimális esetben az amerikai Utah-államban földet érjen. A tudósok itt majd begyűjtik és tüzetes analízisre válogatott kutatócsapatok között fogják felosztani a kőzetmintát.

Bár a NASA-nak ez az első hasonló akciója, Japán nemzeti űrügynöksége (JAXA) már rendelkezik némi rutinnal az efféle küldetésekben. A szigetország Hajabusza nevű robotűrhajója 2010-ben egy Itokawa elnevezésű aszteroidáról egy kis kőzettani „ízelítőt” már haza is hozott, a Hajabusza 2 űrszonda pedig idén december 6-án térhet vissza egy Ryuguként elhíresült kisbolygóról összeszedett kőzetmintával.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[261697] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés