hirdetés
hirdetés

Mikroszkóp

Kivételes részletességgel kutatják a tengereket

Az óceánok mélyén idáig nem lehetett kellő minőségben megfigyelni a mikroszkopikus élővilágot.

hirdetés

Nem véletlen, hogy a tudósok számára miért okoz olyan sok gondot a tenger alatti világ tanulmányozása.

A jelenlegi tudományos berendezésekkel lehetetlen az óceán mélyének mikroszkopikus szintű „búvárolása”, a természetes környezetükből kiragadt, felszínre hozott minták pedig már gyakran alkalmatlanok a további vizsgálatokra.

A UC San Diego szakemberei éppen ezért fejlesztették ki a Benthic Underwater Microscope-ot (innentől BUM), az első tenger alatti mikroszkópot, amely a tengerfenéken természetes közegükben képes megfigyelni a milliméteres szinten zajló eseményeket.

Benthic Underwater Microscope (Fotó: Jaffe Laboratory for Underwater Imaging/Scripps Institution of Oceanography, UC San Diego)

Az apparátust egy vízálló számítógép és egy korszerű képalkotó rendszer alkotja. Ez utóbbi egy sokszoros nagyítású, valamint egy rugalmas, hangolható és a különböző alakzatokat háromdimenzióban érzékelő objektívet mozgat maga körül. LED-es gyűrűfénnyel és fluoreszcens képalkotással kombinálva a szerkezetet immár tényleg semmilyen tenger alatti környezet vagy mintapéldány nem akadályozhatja meg munkájának hatékony elvégzésében.

A búvárok már most óriási hasznát vették a BUM-nak, hiszen egymás ellen kemikáliákkal hadakozó korallokat, ölelkező korallpolipokat, illetve bizonyos algák korallfehéredést okozó özönét is megfigyelhették vele.

A BUM természetesen a jövőre nézve is számtalan potenciállal kecsegtet.

A szakemberek például közelebbről is szemügyre akarják venni a korall feletti részecskéket annak a kiderítéséhez, hogy a víz áramlása miként is tartja életben az élőlényt.

Nem nehéz belátni, hogy a találmány mekkora segítséget jelent, amikor a laboratóriumok munkája egyszerűen már nem elég.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés