hirdetés
hirdetés

Régészet

Kinek nem kell a legősibb kincslelet?

Európa egyik legősibb, egyúttal legnagyobb 8000 éves kincsleletét találták meg Szerbiában idén nyáron. A szobrocskákat, ékszereket és egyéb tárgyakat azonban nem állítják ki Szerbiában, ezért valószínűleg Németországban tekintheti majd meg a nagyközönség.

hirdetés

Szerb régészek idén nyáron fedezték fel az ősi, bolygatatlan lelőhelyet a szerbiai Belicában, Belgrádtól 140 kilométerre délre. A leletegyüttes 80 darab, agyagból, csontból és kőből finoman megformált absztrakt szobrokat, női alakokat, emberi testrészeket, ékszereket és aprócska baltákat tartalmaz, a legjelentősebbek azonban azok a szerpentinitből készített kicsinyke, kerekded női alakok, amelyekről a kutatók egyelőre nem tudják megmondani, hogy idolként, szerencsehozó talizmánként vagy termékenységi szimbólumokként szolgáltak-e.

Raiko Krauss kutatásvezető, a németországi Tübingeni Egyetem régésze a ScienceDailynek elmondta, a gyűjtemény, így egyben, egyedülálló bepillantást enged az Európába legkorábban beérkező, és mindmáig oly kevéssé ismert földművelő és pásztorkodó népesség életébe és gondolkodásába. Krauss és a Tübingeni Egyetem munkatársai a Szerb Régészeti Intézet felkérésére vettek részt a tárgyak tudományos vizsgálatában.

A kerekded nő (Nebosja Boric szívességéből)
A kerekded nő (Nebosja Boric szívességéből)

Krauss elmondta, hogy legnagyobb sajnálatára a csodálatos leleteket nem tudják a Szerb Nemzeti Múzeumban kiállítani, mivel az a polgárháború óta még mindig zárva tart. Ezért most azt tervezik, hogy a Tübingen Egyetem múzeumában, a Hohentübingen-kastélyban állítják ki egy év múlva, 2013-2014 telén.

Karosszékben
Megdöbbentett, hogy a Szerb Nemzeti Múzeum a polgárháború óta zárva tart. Utánanéztem, és kiderült, hogy felújítási munkálatokra hivatkozva nem nyitottak ki, idén januárban azonban már vezető szerb sajtóorgánumok arról cikkeztek, hogy a múzeum zárva tartása a szerbek ellen elkövetett kulturális genocídium.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés